Bezuspješna potraga za radnicima: U RS niko neće da radi u slastičarnoj i pekari

27

Na izlozima pekara, poslastičarnica i trgovina u Republici Srpskoj sve češće možemo vidjeti obavještenja u kojima vlasnici traže radnike.

Njihova potraga za radnom snagom očigledno slabo daje rezultate, jer ova obavještenja mjesecima stoje zalijepljena na šajbe.

Zanimljivo je da na pojedinim radnjama ima i po nekoliko oglasa, što je nedvosmislen dokaz da, pored manjka kvalifikovanih i za rad voljnih pekara i poslastičara, na tržištu više nema ni trgovaca.

– Na oglase se gotovo niko ne javlja. Desi se da neko dođe i pristane da radi, ali se ne zadrži dugo. Ili ne znaju da obavljaju pekarski i poslastičarski zanat ili jednostavno ne žele da rade za male pare. Situacija je identična sa trgovcima – kažu u jednoj pekari, piše Srpskainfo.

Podsjetimo, na poziv Privredne komore RS, uprkos zagarantovanom zaposlenju, za besplatnu obuku za pekare prijavilo se tek nekoliko građana voljnih da izuče pekarski zanat.

Poslodavci poručuju da, zbog sve veće nestašice radne snage, moraju da zaustavljaju širenje maloprodaje, jer nemaju dovoljno ni trgovaca, ni radnika u proizvodnji.

Vezani članci

Zbog napora i pothlađenosti: Migrantkinja iz Sirij... Nakon dobrih vijesti vezanih uz spašavanje 15 migranata na planini Plješevici kod Korenice stigla je, nažalost, tragična vijest. Od dvije trudnice za...
“Putin sada ima saveznika, očekujte aktivnij... Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je ove sedmice optužio Sjedinjene Države i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO-a, iskoristio je ...
Vučić zahvalio Putinu za ruski veto u UN-u na rezo... Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas u Beogradu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvo...
Sastali se Vučić i Putin: Srbija i Rusija su iskre... Svečanim dočekom ispred Palate Srbija uslijedio je bilateralni sastanak predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, ministarski...