BiH za 13 mjeseci izvezla 1,2 milijarde KM namještaja, najviše u Njemačku

175

Izvoz namještaja, posteljina, madraca iz Bosne i Hercegovine za 12 mjeseci 2017. i u prvom mjesecu ove godine, iznosio je nevjerovatnih 1,24 milijarde KM, pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

Riječ je o iznosu od 163 miliona kilograma u vrijednosti robe. Prema bazama VTK, tokom 2017. godine, najviše iz ove grane industrije izvezli smo u Njemačku, i to čak više od 405 miliona KM.

Zatim slijedi Španija, u koju smo plasirali 101 miliona KM u vrijednosti robe, Hrvatska sa 88 miliona KM, Češka Republika sa 80 miliona KM i Holandija sa oko 75 miliona KM.

Namještaj madrace, posteljine i slično izvozili smo i u Italiju i Francusku, gdje je isporučeno oko 62 miliona KM, odnosno skoro 40 miliona KM vrijednosti robe, a još i u Austriju 38 miliona, Sloveniju 35 miliona, te u Tursku 31 milion KM.

Prema  analizama, najviše su se lani izvozila sjedišta i dijelovi od drveta, namještaj za trpezarije i dnevne sobe, namještaj za spavaće sobe, te drveni kuhinjski i kancelarijski namještaj.Sjedišta su se najviše plasirana u Njemačku, Austriju i Italiju, kancelarijski namještaj u Njemačku, Švedsku i Hrvatsku, dok se kuhinjski namještaj pretežno izvozio u Švicarsku, Hrvatsku, Norvešku, Austriju. Spavaće sobe i namještaj od drveta za dnevne sobe i trpezarije najviše je završavao opet  u Njemačkoj, Holandiji, Hrvatskoj, Češkoj, a ostali drveni namještaj i dijelovi izvozili su se  u Njemačku, Hrvatsku, Češku, Italiju…Montažne drvene kuće najviše su se izvozile u Švedsku, Švicarsku i Francusku.

Prema relevantnim analizama, proizvođači namještaja ove godine bi mogli imati najbolju godinu ikada i “znatno doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u BiH, povećanju izvoza, smanjenju nezaposlenost, ali i rastu ugleda naše zemlje u inozemstvu”.

Za razliku od drugih grana industrije, smatraju analitičari, proizvođači namještaja ne traže novac niti bilo kakve subvencije od države. Njihov najveći problem je nedostatak sirovine ali i, sve više, manjak kvalifikovane radne snage.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine i u ovoj godini nastavljeni su pozitivni trendovi, piše radiosarajevo.ba.

U prva dva mjeseca, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz je 1,82 miliona KM, što je 17,7 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 2,67 milijardi, što je povećanje za 10,9 posto.

(Index.ba)

Vezani članci

Glasanje izvan BiH: CIK do sada obradio 47.000 pri... Radi transparentnog i blagovremenog informiranja, Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost, da se pored ostalog, u ovom trenutku provode par...
Vremenska prognoza za danas u BiH Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i istočnim...
Poruka Crnadku: Smeta vam bosanski jezik, ali vam ... Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naredio je jučer uklanjanje aplikacije Pravopisa bosanskog jezika koja je objavljena na internet-stranici A...
U BiH prosječna neto plata 863 KM Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u BiH za april 2018. godine iznosila je 1.341 KM, što pokazuje da se prosječna mjesečna bruto plaća po z...