BiH za 13 mjeseci izvezla 1,2 milijarde KM namještaja, najviše u Njemačku

142

Izvoz namještaja, posteljina, madraca iz Bosne i Hercegovine za 12 mjeseci 2017. i u prvom mjesecu ove godine, iznosio je nevjerovatnih 1,24 milijarde KM, pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

Riječ je o iznosu od 163 miliona kilograma u vrijednosti robe. Prema bazama VTK, tokom 2017. godine, najviše iz ove grane industrije izvezli smo u Njemačku, i to čak više od 405 miliona KM.

Zatim slijedi Španija, u koju smo plasirali 101 miliona KM u vrijednosti robe, Hrvatska sa 88 miliona KM, Češka Republika sa 80 miliona KM i Holandija sa oko 75 miliona KM.

Namještaj madrace, posteljine i slično izvozili smo i u Italiju i Francusku, gdje je isporučeno oko 62 miliona KM, odnosno skoro 40 miliona KM vrijednosti robe, a još i u Austriju 38 miliona, Sloveniju 35 miliona, te u Tursku 31 milion KM.

Prema  analizama, najviše su se lani izvozila sjedišta i dijelovi od drveta, namještaj za trpezarije i dnevne sobe, namještaj za spavaće sobe, te drveni kuhinjski i kancelarijski namještaj.Sjedišta su se najviše plasirana u Njemačku, Austriju i Italiju, kancelarijski namještaj u Njemačku, Švedsku i Hrvatsku, dok se kuhinjski namještaj pretežno izvozio u Švicarsku, Hrvatsku, Norvešku, Austriju. Spavaće sobe i namještaj od drveta za dnevne sobe i trpezarije najviše je završavao opet  u Njemačkoj, Holandiji, Hrvatskoj, Češkoj, a ostali drveni namještaj i dijelovi izvozili su se  u Njemačku, Hrvatsku, Češku, Italiju…Montažne drvene kuće najviše su se izvozile u Švedsku, Švicarsku i Francusku.

Prema relevantnim analizama, proizvođači namještaja ove godine bi mogli imati najbolju godinu ikada i “znatno doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u BiH, povećanju izvoza, smanjenju nezaposlenost, ali i rastu ugleda naše zemlje u inozemstvu”.

Za razliku od drugih grana industrije, smatraju analitičari, proizvođači namještaja ne traže novac niti bilo kakve subvencije od države. Njihov najveći problem je nedostatak sirovine ali i, sve više, manjak kvalifikovane radne snage.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine i u ovoj godini nastavljeni su pozitivni trendovi, piše radiosarajevo.ba.

U prva dva mjeseca, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz je 1,82 miliona KM, što je 17,7 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 2,67 milijardi, što je povećanje za 10,9 posto.

(Index.ba)

Vezani članci

Nemojte mrziti migrante, oni su nečije jeftino sre... Piše: Dino PROHIĆ Izbjeglička kriza koja već neko vrijeme potresa Evropu, stigla je i u BiH. Naravno, kao snijeg u januaru i izbjeglički val uhvatio ...
Namjenska industrija konačno prodisala: Bosna i He... Vrijednost vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2016. godini, prema izdatim ispravama, iznosila je 477.651.732 eur...
Hrvatska na nogama: Migranti stižu preko BiH, poja... Sedam policijskih Uprava koje se protežu do granice s Bosnom i Hercegovinom dobilo je jasan nalog da provode znatno jači nadzor državne granice zbog v...
Danas sastanak: Koordinacijsko tijelo raspravlja o... Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zakazao je sastanak Koordinacijskog tijela za pitanje migracija u BiH, zbog sve većeg broja migrana...