Bivši izraelski ministar odbrane: Trumpov novi savjetnik nagovarao me da napadnem Iran

79
Foto: SS

Bivši izraelski ministar odbrane izjavio je ga je novi savjetnik za sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa nekad nastojao uvjeriti u to da se napadne Iran.

“Znam Johna Boltona otkad je bio američki ambasador u UN-u”, rekao je Shaul Mofaz, koji je bio ministar odbrane od 2002. do 2006., na konferenciji za novinare u Tel Avivu.

“Nastojao me uvjeriti da Izrael mora napasti Iran”, rekao je Mofaz a objavio internetski portal Ynet.

Mofaz je kazao da je Bolton primijenio pritisak kad je služio kao UN-ov ambasador u doba Georga W. Busha. Novi, treći Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, 69-godišnji Bolton bio je vrlo kontroverzan u UN-u.

Iako se tokom svojeg mandata nekim diplomatima sviđao, mnoge je iritirao svojim pristupom čvrste ruke u diplomatiji, piše index.hr.

“Ne mislim da je to pametno, ne za Amerikance danas niti za bilo koga dok je prijetnja realna”, rekao je Mofaz o potencijalnom napadu na Iran.

Mofaz je uz zapovjednika izraelske vojske Bennya Gantza, Dana Halutza i Moshea Ya’alona govorio na panelu na kojemu su rekli da se protive poništenju iranskoga nuklearnog sporazuma, prema kojemu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu vrlo kritičan.

Bolton je jastreb vanjske politike i zagovara tvrdolinijaško stajalište protiv Irana.

Protivi se nuklearnom dogovoru koji su svjetske sile sklopile s Iranom 2015. i često je pozivao da se napadnu iranski nuklearni pogoni.

Tri godine prije, 2015. u za New York Times napisao je komentar pod naslovom: “Zaustavimo iransku bombu, bombardirajmo Iran”.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...