Bivši načelnik Damir Hadžić omogućio Radeljašu milion KM

136

Vještak finansijske struke kazao je na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad da je optuženi Esed Radeljaš platio naknadu za izgradnju oko 50.000 maraka, da bi ta ista parcela od njega kupljena za iznos veći od milion maraka, prenosi radiosarajevo.ba.

Borislav Dujković rekao je da je Radeljaš najprije nekretnine u ulici Džemala Bijedića, čiji je bio vlasnik, prodao Mehi Omeroviću i Rizi Džuderiji za 100.000 maraka u novembru 2005. godine. Potom je istu parcelu prodao firmi ZEUS u maju 2006. za 250.000 maraka.

Radeljaš je zatim, prema riječima vještaka, podnio zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja za izgradnju poslovnog objekta na drugoj parceli u ulici Džemala Bijedića 189, a uz ostalu dokumentaciju priložio je i zemljišnoknjižni izvadak na parcele koje su prodane dva puta, piše Detektor.ba.

Kako je naveo Dujković, Radeljaš je time stekao pravo za građenje objekta, za što je Općini Novi Grad uplatio 51.340 maraka.

“Postupak dodjele zemljišta Radeljašu nije mogao biti nastavljen jer je vlasnik zemljišta GRAS. Jasmina Horo je navela da je Općina Novi Grad vlasnik zemljišta, što nije tačno. Tražila je mišljenje Pravobranilaštva Općine Novi Grad”, pojasnio je vještak.

Dodijeljeno zemljište Radeljašu Općina Novi Grad uzela je 2009. godine jer u planiranom roku nije počela gradnja objekata. Prema riječima vještaka, naknada Radeljašu je obračunata kao tržišna vrijednost zemljišta, iako on nije bio vlasnik.

Bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića te općinske službenike Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su, prema navodima Tužilaštva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Kako je rekao vještak Dujković, prateći dalje tokove novca primijećeno je da je od dobijenog novca Radeljaš platio porez, kredit i jednu nekretninu, a da je približno 790.000 maraka podigao u gotovini.

“Dana 29. januara 2010. Jasmina Horo je otvorila račun u banci ‘Intesa’. Baš tog dana je bila rasprava o naknadi za Radeljaša. Nekoliko dana kasnije sačinila je ugovor o prodaji stana Nermini Radeljaš. Isti stan je tom notarskom uredu, isti dan prodan Radeljašu. Dogovoreni iznos za stan je uredno plaćen”, rekao je vještak.

Horo je potom, prema riječima Dujkovića, na isti račun u banci položila oko 48.000 maraka, a kao dokaz o porijeklu novca priložila je notarski ugovor o prodaji stana.

Odbrana je prigovarala na kvalifikacije koje su sadržane u nalazu vještaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. februar.

Vezani članci

POZOVITE 17006 Taši nedostaje još 24.000 KM da ... Za malu Tamaru do ovog momenta prikupili smo oko 30.000 KM, a potrebno je oko 54.000 KM. Broj 17006 aktivan je za malu Tašu do kraja mjeseca pa ćemo z...
Efendić i Imamović o jačanju uloge lokalne samoupr... Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem. Tom prilikom razgova...
Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...