Bjegunac FETO-a tokom pokušaja puča vojnicima naredio da vozilima gaze narod

60

Neki od pučista koji su imali aktivnu ulogu u pokušaju državnog udara terorističke organizacije FETO-a u Turskoj 15. jula 2016. godine pobjegli su u inozemstvo kada su shvatili da nisu uspjeli u svome naumu, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od njih je i potpukovnik Fahrettin Demir, nekadašnji načelnik 11. Brigade komandosa koji je igrao aktivnu ulogu u organizaciji puča u turskom gradu Denizliju.

Demir je avionom pokušao grupu komandosa prebaciti iz Denizlija u Ankaru kako bi doprinio pokušaju državnog udara.

Ovaj nekadašnji načelnik brigade je u noći 15. jula sve do jutra proveo na aerodromu Cardak, iščekujući konačni ishod pokušaja puča, a nakon što je shvatio da se narod odlučno usprotivio državnom udaru odlučio je pobjeći iz zemlje.

Demir je prije puča bio na godišnjem odmoru ali se 12. jula vratio na posao te se istoga dana u kasarni sastao sa bivšim general-majorom Kamilom Ozhanom Ozbakirom i bivšim pukovnikom Erolom Akmanom.

Trojac je nakon toga vojnicima dao brojeve svojih telefona te su počeli sa pripremama državnog udara.

Demir je u večernjim satima 15. jula zajedno sa 550 komandosa otišao na aerodrom gdje su im se ubrzo suprotstavili građani koji su im zapriječili put.

“Vojnim vozilima krenite na narod, a ako je potrebno, zgazite ih i prođite, kao što je uradio i Sisi”, glasila je tada naredba koju je uputio Demir.

“Šta je ovo brate. Predsjednik i premijer su izašli i pričaju, narod je na ulicama. Ako bude potrebno uradit ćete kao Sisi”, naredio je Demir putem vojne telefonske linije.

Nije odustajao od želje za državnim udarom do posljednjeg momenta, a naredio je da se vojnicima podijeli dodatno oružje i municija te tražio od svojih vojnika da se sukobe sa policijom, ako bi bilo potrebno.

“Ako dođe policajac ili neko nepoznat prvo pucajte u stopala, a onda i ispod struka”, glasila je još jedna naredba Demira koji je ujutro 16. jula, nakon što je shvatio da puč nije uspio, obukao civilno odijelo i pobjegao s aerodroma.

Sudski postupak protiv bjegunca Demira, pripadnika FETO-a, vođen je na Vrhovnom krivičnom sudu u Denizliju, a nekadašnji načelnik 11. Brigade komandosa kažnjen je kaznom doživotnog zatvora.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Podsjećamo, vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali su izvesti državni udar u Turskoj, u petak, 15. jula, a tom prilikom poginulo je najmanje 251 osoba, a ranjeno više od 2.000. Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.