16.3 C
Sarajevo
Srijeda, 28. Oktobra 2020
Naslovnica BiH Bjelosvjetske varalice: Ko je u BiH doveo “eksperta” i “špijuna” Rohana Gunaratnu...

Bjelosvjetske varalice: Ko je u BiH doveo “eksperta” i “špijuna” Rohana Gunaratnu i Oscara Veru

86

Jedan od najčuvenijih sudskih procesa u Bosni i Hercegovini, vođen u slučaju “Pogorelica” prije 18 godina, a potom preinačen u “pokušaj atentata na Fikreta Abdića”, nakon višegodišnjeg povlačenja po sudskim klupama i pritvaranja optuženih, okončan je pravosnažnom oslobađajućom presudom.

Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je trojicu bivših visokih funkcionera AID-a Bakira Alispahića, Irfana Ljevakovića, Envera Mujezinovića te dvojicu bivših policijskih zvaničnika Unsko-sanskog kantona Edhama Veladžića i Ejuba Ikića.

Ovim procesom je nanesena velika materijalna šteta državi, zbog visokih sudskih troškova, koji su proizašli čak i iz plaćanja svjedoka.

Tako je čak 150.000 dolara iz federalnog budžeta plaćeno za izvještaj o Pogorelici koji je sačinio navodni međunarodni stručnjak za terorizam Rohan Gunaratna.

Izvedeno je 70 svjedoka koji su negirali sve optužbe. Stoga se krenulo u potragu za “ekspertom” koji će napraviti ekspertizu prema kojoj će Pogorelica biti prikazana kao teroristički kamp.

I na obalama Šri Lanke našli su kontroverznog eksperta za Tamilske tigrove, po imenu Rohan Gunaratna, koji se aktivirao odmah poslije 11. septembra i napada na tornjeve “blizance” u SAD-u. Sve je bilo tada obavijeno velom tajne, novinari i fotorepoteri su danima čekali ispred zgrade Vrhovnog suda FBiH ne bi li “eksperta” snimili, pitali nešto. Ali osiguranje oko njega je bilo jako, i svi su ga vidjeli samo iz daljine.

Gunaratna je tako napustio BiH “teži” za 150.000 dolara. Nikada nije utvrđena odgovornost sudije koji je odobrio dolazak Gunaratne i potpisao isplatu budžetskog novca. A ne zna se ni ko je tada pronašao ovog eksperta koji nikada nije čuo za BiH, a ne da je pomislio da će jednog dana doputovati u Sarajevo.

U decembru 2005. godine, tadašnji predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić, naredio je Zdravku Kneževiću, glavnom federalnom tužiocu, da hitno ponovo istraži pozadinu ubistva doministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara.

U istom zahtjevu Lozančić je od Kneževića zatražio i da hitno istraži ko je nezakonito isplatio 250.000 eura Oscaru Veri, američkom obavještajcu koji je bio umiješan u istragu Leutarova ubistva, koja je završila fijaskom. Spekulisalo se u javnosti da je istraga propala zbog Verinih manipulacija.

Oscar Vera je operisao i u susjednoj Hrvatskoj. Bio je povezan sa parapolicijskim timom bivšeg direktora policije Ranka Ostojića, koji je mjesecima navodno tražio odbjeglog generala Antu Gotovinu i te aktivnosti finansirao iz crne blagajne hrvatskog MUP-a.

Epilog istražnih aktivnosti kojima je koordinirao Oscar Vera i u Hrvatskoj i u BiH je isti: novac iz državnih budžeta dviju zemalja vjerojatno je završio u njegovim privatnim džepovima.

Hrvatski obavještajci raspolažu podacima da je Oscar Vera rođen 25. augusta 1949. godine, da je bio pripadnik američke vojne obavještajna službe DIA te da se izjašnjavao i kao pripadnik Pentagona. Zbog uloge u slučaju Leutar unaprijeđen je bio i u savjetnika komandanta SFOR-a u BiH.