Blagajnica Šuma USK zaboravila zavesti 475 uplata, kažnjena sa četiri godine zatvora

53

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Bihaću danas je Sanela Dračić, blagajnica u Šumskom privrednom društvu Unsko-Sanske šume, osuđena na četiri godine zatvora zbog pronevjere u službi.

Ona je, prema presudi, inkriminisane radnje počinila u svojstvu blagajnika podružnice Šumarija Bosanski Petrovac i Podružnice građenje, mehanizacije i održavanje pri ŠPD-u.

Dokazi su pokazali da su uplate kupaca šumske sirovine dostizale iznos 3.928 od čega ona nije zavela 475 uplata, zadržavši za sebe protupravnu korist u iznosu od 132.181 KM.

Sudija Fikret Hodžić je izrekao jednoglasnu odluku Vijeća prema kojoj je Dračić kriva te osuđena na četiri godine zatvora. Također, izrečena joj je i trogodišnja mjera zabrane obavljanja poslova blagajnice u državnim službama.

U obrazloženju Odluke sudija je naveo da je optužena pokazala drskost i upornost u činjenju krivičnog djela te da je pokušala teret odgovornosti prebaciti na radne kolegice.

Kao olakšavajuća okolnost za Sanelu Dračić navedeno je da udata i majka jednog djeteta, te da ranije nije bila kažnjavana, piše Oslobođenje.

Vezani članci

Federalno tužilaštvo predložilo ukidanje prvostepe... Federalno tužilaštvo FBiH predložilo je Vrhovnom sudu FBiH da se ukine prvostepena presuda Sanjinu Sefiću i drugima te predmet vrati na ponovno suđenj...
Sarajevo: U akciji “Hors” uhapšen 36-g... Jedan muškarac uhapšen je u srijedu u Sarajevu u akciji kodnog naziva Hors, potvrđeno je iz MUP-a KS. Kako navode iz policije, srijedu u 13 sati, pro...
Tužilaštvo TK: Uhapšeni načelnik Operativnog centr... Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona i Federalne uprave policije obavljaju pretrese na više lokacija u Tuzli i Kalesiji, u stambenim objektima, MUP-u T...
Tijelo ubice Gačića sinoć izvučeno iz šume, danas ... Sinoć, nešto iza 22 sata tijelo višestrukog ubice Edina Gačića izvučeno je iz šume, odnosno sa mjesta na kojem je likvidiran jučer u poslijepodnevnim ...