VIDEO Bogdanu Tanjeviću dodijeljena Državna nagrada za sport: Hvala mojoj najdražoj Bosni

116

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović dodjelio je danas Državnu nagradu za sport Bogdanu Tanjeviću, legendarnom košarkaškom treneru koji je 1979. godine sa KK Bosna u osvojio titulu prvaka Evrope.

Državna nagrada za sport najviše je priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetno uspješan rad i doprinos u razvoju sporta i afirmaciju Bosne i Hercegovine.

“Hvala za ovako veliku nagradu koja će mi vječno ostati u srcu, čini me jako zadovoljnim i ponosnim. Hvala mom najdražem klubu koji me predložio, Bosna će uvijek ostati moj najdraži klub od svih poslova koje sam radio u 46 godina. Volio bih kad bi situacija bila bolja u ekonomskom smislu, bez toga je nemoguće napraviti dobre sportske rezultate. Naši mladi igrači nemaju onoliko koliko im je potrebno da postignu maksimalan rezultat pa prije vremena odlaze u jače klubove”, rekao je Tanjević.

“Istovremeno, mislim da i oni koji su već dali ogroman doprinos u BiH i šire nisu dovoljno zaštićeni sportskim penzijama što je većina zemalja u našem okruženju uradila. Volio bih da se da znak generacijama da će država, grad, kanton, voditi računa o njima i kad prestanu da igraju. To bi bio podsticaj za nekoga da se bavi sportom. Hvala svima”, dodao je Tanjević.

Bogdanu Tanjeviću, legendarnom treneru KK Bosna, uručena Državna nagrada za sport.

Gepostet von Index.ba am Dienstag, 17. April 2018

Tanjević je rođen 13. februara 1947. godine u Pljevljima. Trenersku karijeru je počeo veoma mlad u 24. godini u KK Bosna s kojim je 1979. godine postao šampion Evrope. Sa sarajevskim klubom osvojio je i dva naslova šampiona SFR Jugoslavije.

Osvajao je i nacionalna prvenstva Italije, SR Jugoslavije, Francuske i Turske. S reprezentacijom Italije bio je evropski šampion 1999. godine, a s Turskom vicešampion svijeta 2010.

Osim dvije spomenute reprezentacije vodio je još juniorsku i seniorsku selekciju SFR Jugoslavije i seniorsku Crne Gore. Trenirao je veliki broj klubova, a izdvajaju se Olimpia Milano, Limoges, Budućnost, ASVEL, Virtus Bologna i Fenerbahce. Od 2016. godine člane je Košarkaške kuće slavnih Italije.

Ministar Osmanović je istakao da je Komisija za dodjelu prestižnog priznanja donijela pravu odluku, jer je Tanjević mnogo učinio na afirmaciji BiH u svijetu.

“Predstavlja mi zadovoljstvo dodijeliti državnu nagradu za sport BiH košarkaškom velikanu, poštovanom i uvaženom stručnjaku svjetskog ranga. Svima nam je poznato da je KK Bosna u sezoni 1978/79 osvojio naslov šampiona Evrope i učinio nas najponosnijim narodom na svijetu. Tanjević je tada, a i godinama poslije, pokazao kako izvanredno košarkaško znanje i entuzijazam s kojim ide u svaku utakmicu može donijeti veliki rezultat”, rekao je ministar Osmanović.

(M.I.)