Bolnička dijeta skida i do 15 kilograma za 15 dana

Preporučujemo

Bolnička ili VMA dijeta poznata je onima koji traže brzo rješenje za gubljenje kilaže, a navodno su je osmislili stručnjaci Vojnomedicinske akademije kao režim ishrane za pacijente kojima je bilo potrebno da smršaju i očiste organizam neposredno pred operaciju.

VMA dijeta drži se 15 dana i obećava sedam do 15 kilograma manje, detoksikaciju organizma i poboljšanje metabolizma. Mada zvuči rigorozno, od nje ne bi trebalo da se osjećate malaksalo i iscrpljeno, jer je osmišljena tako da obezbjeđuje dovoljnu količinu minerala i vitamina. Opet, nije ni opuštena kao mediteranska dijeta, niti je stručnjaci preporučuju kao način ishrane koji je održiv na duže.

- -

Sastoji se iz tri kruga koja traju po pet dana, nakon čega je obavezna pauza od dvije nedjelje. U VMA dijeti preporučena su tri obroka dnevno (večera do 20 sati), a između njih pauza treba da bude 4-5 sati. Zabranjen je unos šećera, uključujući i bilo kakvog voća, osim narandži, zabranjen je alkohol i sve što sadrži vještačke zaslađivače. So se unosi u minimalnim količinama, a potrebno je piti najmanje dva litra vode (dozvoljena je i limunada i zeleni čaj).

Doručak je svakog dana isti i uključuje jednu narandžu, parče dvopeka (ili četiri krekera) i šoljicu kafe ili čaja (bez zaslađivača), a sajt Dijeta.net daje jelovnik VMA dijete za cijeli ciklus od pet dana.

Prvi dan

Ručak: kuhano jaje, dvije kašike kisele pavlake (kiselog mlijeka ili jogurta), dvopek i narandža.

- -

Večera: do dva dvopeka, dva kuhana jajeta, paradajz i krastavac.

Drugi dan

Ručak: jedno kuhano jaje, dvije kašike pavlake, dva dvopeka i jedna narandža.

Večera: jedan dvopek, 125 g mljevenog junećeg mesa, jedan paradajz i jedna narandža.

Treći dan

Ručak: kuhano jaje, dvije kašike kisele pavlake (ili kiselog mlijeka), jedan svjež krastavac i narandža.

Večera: jedan dvopek, 125 g mljevenog junećeg mesa, šoljica kafe ili čaja bez šećera, jedna narandža.

Četvrti dan

Ručak: dvopek, 125 g mladog kravljeg sira i paradajz.

Večera: dva dvopeka (ili osam krekera), 125 g mljevenog junećeg mesa, dva svježa paradajza.

Peti dan

Ručak: 200 g kuhanog junećeg mesa, dvopek, paradajz.

Večera: jedno tvrdo kuhano jaje, 500 g kuhanog povrća.

Izvor: Nova/Index.ba

Najnovije

VUKANOVIĆEVA KOLEGICA ZAGORKA GRAHOVAC: Poruke koje ovih dana slušamo su sramne i strašne, koliko za Bošnjake, toliko štete i srpskom narodu

U posljednje vrijeme koliko traje Dodikovo lobiranje protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici - intenzivira se njegova retorika...