BORCI Delegati Doma naroda usvojili Zakon, rok za usaglašavanje teksta 31. juli

47

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Za zakon je glasalo 39 delegata, a dva su bila protiv.

Istovremeno, delegati su odbili sve amandmane na Prijedlog ovog zakona koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih nije prihvatila.

S obzirom na to da je zakon usvojen u različitim tekstovima u Zastupničkom i Domu naroda o konačnom tekstu pokušat će ih usaglasiti zajednička komisija oba doma.

Po okončanju glasanja i zatvaranju sjednice, predstavnici boraca koji su prisustvovali raspravi i glasanju počeli su vikati i galamiti. Kazali su da će blokirati cijelu Federaciju i da će doći još 50 autobusa. Bili su nezadovoljni što nisu usvojeni njihovi amandmani koje su uložiti posredstvom delegata Mahira Mešalića, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu.

-Mi odosmo, pa da vidimo ko će od vas izaći odavde – poručio je delegatima jedan od boraca.

Nakon nekoliko minuta prepirke boraca između sebe, ali i sa delegatima, situacija se smirila, a predsjedavajuća Lidija Bradara zatražila je da se dostave amandmani čije usvajanje su borci tražili. Potom su delegati glasali i usvojili amandmane.

Također, Dom naroda naložio je zajedničkoj komisiji za usaglašavanje tekstova zakona da završi posao do 31. jula, piše Faktor.