Borci poručili: Svoja prava tražit ćemo na predizbornim stranačkim skupovima

21

Demobilisani borci koji već duže od 15 mjeseci traže svoja prava, odnosno usvajanje Zakona o borcima, poručili su danas da kreću u drugi vid borbe za svoja prava.

Naime, nakon jučerašnjih nemilih scena na ulicama shvatili su da neko namjerno izaziva sukobe između policije i boraca.

Mirsad Siočić kazao je da će u narednim mjesec dana demobilisani borci obilaziti javne tribine stranaka gdje će direktno postavljati pitanja zbog čega nije usvojen tako potreban zakon i zašto su ih svjesno uvukli u godišnje odmore i predizbornu kampanju.

– Na ovim mjestima pitat ćemo one koji su sjedili u institucijama četiri godine zašto ništa nije urađeno – kazao jer Siočić.

Nazil Velić izvinio se građanima Sarajeva zbog jučerašnjih dešavanja te je kazao da će danas do kraja radnog vremena ostati ispred Parlamenta, i da će nakon toga otići svojim kućama, dok će dio njih ostatio u Kampu boraca.

– Jasno je nama da među nas dođu i oni koji žele nerede, a koje vjerovatno instruiraju iz raznih udruženja. Mi ne možemo zabraniti prisustvo bilo kome, ali isto tako i policija mora znati da među njima ima onih koji žele sukob –  kazao je Velić.

Franjo Hrstić, iz Udruge Zaboravljeni branitelji, kazao je da nastavljaju svoju borbu, a da su ovakvu politiku i nacionalističku retoriku pobijedili jer su ARBiH  i HVO ostali jedinstveni.

– Zastave su se vijorile jedna do druge i tako će i ostati. Oni su ušli u predizbornu kampanju, a i mi s njima. I ispratit ćemo tu njihovu kampanju našom borbom. Osim šatorskog naselja nastavit ćemo blokadu GP Bijača, kao vid upozorenja da moraju riješiti naše probleme – kazao je Hrstić.

Trojica boraca privedenih jučer još uvijek su u pritvoru, i u nadležnosti su postupajućeg tužioca. Na snimku koji je jučer snimljen u kojem se čuje da neko iz pozadine govori: „Udri, udri ih“, borci ne mogu raspoznati čiji je to glas, ali ističu da su svjesni da je to neko iz zadnjih redova skupa koji vjerovatno nije bio ni pogođen suzavcem, niti je imao sukobe s policijom, kao što je to imalo stotinjak povrijeđenih demobilisanih boraca.

– Čuo sam ja kao i svi mi, jer smo sinoć gledali snimke. Svjesni smo da će Patković, Bukvarević ili neki drugi dati 50 KM pojedincima da prave nerede, ali nismo moćni boriti se protiv toga. Nismo planirali sukobe niti nam je bio cilj napraviti ih s policijom, koja je također radila svoj posao. Možda je i njima više muka od čuvanja institucija koje ništa ne rade, ali to je njihov posao – kazao je jedan borac.

Vezani članci

Svjedok Tužilaštva u ‘slučaju Čemerno’...  Svjedok Tužilaštva BiH Boško Jevrić danas je pred Sudom BiH svjedočio u slučaju Džemal Hadžić i drugi, a u vezi napada na Čemerno, gdje su bile smješ...
Europarlamentarac Jozo Radoš: Nije za očekivati da... Jozo Radoš, europarlamentarac, u razgovoru za N1 je govorio o integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Tema razgovora sa Radošom je bila i sa...
KCUS Ljekari specijalisti Klinike za neurohirurgi... Općinski Sud u Sarajevu donio je Zaključak o provođenju mjere osiguranja, kojim se nalaže Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu da se prof.dr.Kemal...
Turska: Sud dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrat... Sud u Turskoj je dopustio Selmiru Mašetoviću da se vrati u Bosnu i Hercegovinu. Ovu informaciju za N1 je potvrdio Selmirov otac, Husein. Podsjetimo, M...