Borrell: Izraelska naselja nelegalna po međunarodnom pravu

14

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell, izjavio je da su objave o širenju izraelskih naselja biti štetene po dvodržavno rješenje.

Izraelske vlasti objavile su odluku o gradnji novih domova u naseljima Givat Hamatos i Har Homa u istočnom Jerusalemu. Takve odluke duboko su štetne po dvodržavno rješenje, navodi Borrell u saopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak.

– Kao što je jasno navedeno u brojnim prilikama od Evropske unije, uključujući i Evropsko vijeće, takve mjere presjekle bi geografski i teritorijalni kontinuitet između Jerusalema i Betlehema, izolirale bi palestinske zajednice koje žive u tim regijama i zaprijetile bi održivosti dvodržavnog rješenja, s Jerusalemom kao prijestonicom za obje države – izjavio je Borrell.

Istaknuo je da su naselja nelegalna po međunarodnom pravu.

– Evropska unija neće priznati bilo koje promjene granica u odnosu na one iz perioda prije 1967. godine, uključujući i status Jerusalema koji je drugačiji od onoga koji su dogovorile obje strane. Pozivamo Izrael da ponovo razmotri svoje planove – navodi šef evropske diplomatije, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.