Bosanac poginuo na gradilištu u Italiji: Tijelo mu zgnječile metalne ploče

55

Nakon pogibije dva strana radnika, od kojih je jedan bio hrvatski državljanin, sindikati u brodogradilištu, u italijanskom gradu La Spezia najavili su za srijedu opći štrajk.

Za to vrijeme nastavlja se istraga oko pogibije radnika, od kojih je jedan Dragan Zekić, hrvatski državljanin porijeklom iz BiH, kojeg su poklopile i usmrtile metalne ploče u brodogradilištu u vlasništvu Antonini grupe, istočno od grada La Spezia, u regiji Ligurija, prenosi Slobodna Dalmacija.

O nesreći na radu izvijestila je italijanska policija koja je izišla na mjesto događaja zajedno s Inspekcijom rada i vatrogascima, gdje su zatekli stravičan prizor – radnici su bili doslovno polomljeni metalnim pločama.

Dragan Zekić imao je 56 godina, živio je u provinciji Trevisi, a radio je za firmu iz Trevue, kojoj je brodogradilište u La Speziji povjerilo rad na molovima.

Ujedinjeni sindikati La Spezie proglasili su osam sati općeg štrajka, kojeg su nazvali “Prokleti štrajk”, kako bi protestirali zbog pogibije na radu, prenosi radiosarajevo.

“Zaustavite masakr, dovoljno s mrtvima na poslu!”, poruka je tri sindikata koji zahtijevaju strože kontrole na gradilištima.