Britanski The Times analizirao profil Milorada Dodika

48

O Miloradu Dodiku ćete čuti samo riječi hvale u njegovom rodnom gradu, piše autorica članka Hannah Lucinda Smith u uglednom i uticajnom britanskom listu The Times.

“On je čovjek iz naroda. Štiti interese Republike Srpske”, rekao je tridesettrogodišnji Milan Babić iz Laktaša za The Times.

To je sentiment na koji se Dodik oslanja u velikoj mjeri – izazivanje straha od islamskih ekstremista, poricanje ratnih zločina koje su počinile srpske jedinice, te češće spominjanje održavanje referenduma koji bi podijelio državu na dva dijela, navodi ovaj list.

“Na vlasti je već 12 godina i dominirao je Republikom Srpskom od prvih dana kada je izabran za premijera, sve do danas kada je na mjestu predsjednika tog entiteta. U ranim godinama je imao finansijsku podršku Europske unije koja ga je smatrala umjerenim političarom u odnosu na političare iz ratnog doba”, stoji u tekstu The Timesa.

Kako tvrdi ovaj list, “Dodikov sin je primio kredite u vrijednosti 5,65 miliona američkih dolara namjenjene za državnu investicionu banku, a porodična kuća u zaseoku blizu Laktaša danas predstavlja ogromno zdanje u čijem prilazu se nalazi nekoliko luksuznih vozila”.

“Njegovi protivnici kažu da on vodi ‘državu jednog lica’. ‘Sve se radi po Dodikovim instrukcijama. To je tragedija za našu zemlju’, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, te dodao ‘umjesto da imamo organozivanu državu, čelnici svih institucija idu njemu za konačnu odluku. To je tragedija za našu zemlju'”, piše The Times.

Prošle godine, SAD su nametnule sankcije Dodiku zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, što je konačna faza njegovog puta od reformatora to sektaškog populiste.

Odbio je dati intervju za The Times, ali je premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović, inače njegova bliska saradnica, odlučno je tvrdila da su sve kritike koje dolaze na račun vlade rezultat zapadne pristrasnosti usmjerene protiv Srba u Bosni.

“Mi smo veoma pro-europski, ali samo tražimo racionalan pristup i poštovanje našeg ustava”, rekla je Cvijanović. “Mislim da se nikada nisu pošteno odnosili prema nama i uvijek su nas posmatrali kroz političku prizmu”, naglasila je.

Babić, sa početka ove priče, je na kraju rekao da i pored njegove podrške predsjedniku Republike Srpske, planira da i sam napusti zemlju i ode u zapadnu Europu.

“Mnogo ljudi ide na Zapad i mislim da se neću nikada vratiti”, zaključio je.

Vezani članci

Novi detalji o (Ne)zavisnom odboru i političarima ... Nakon što je Nezavisni odbor za izbor i reviziju donio konačni prijedlog odluke o smjeni aktuelnog komesara policije Kantona Sarajevo Mevludina Halilo...
Divović tužio Konakovića zbog klevete: Nanio je št... Član Povjerenstva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo Alen Divović podnio je Općinskom sudu u Sarajevu tužbu protiv Elmedina Konakovića, pred...
Majke su spremne učiniti sve: Šta bi naša djeca be... Piše: Aida HRNJIĆ  Odem jučer sa djetetom u našu sarajevsku Pionirsku dolinu. Dan prekrasan, sunčan, lagan, miriše na radost. Prilazim na ulaz da kup...
IMOVINSKI KARTONI Ovo je imovina najvećih rivala u... Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i zastupnik SDA Aljoša Čampara unose posebnu dinamiku u zasjedanja kantonalne zakonodavne vlasti. Gotov...