Brojni lideri oglasili se nakon smrti Kofi Annana: Afrika i svijet su izgubili posebnu osobu

18

Širom Afrike vlada šok i tuga zbog smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) i dobitnika Nobelove nagrade za mir Kofi Annana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Annan je preminuo danas u 80. godini života.

“Afrika i svijet su izgubili posebnu osobu”, saopćeno je iz Fondacije Nelson Mendela.

Riječi saučešća uputili su mnogi afrički lideri uključujući i predsjednika Kenije i Južnoafričke Republike Uhurua Kenyattu i Cyrila Ramaphosu.

Nigerijka Amina Mohammed, zamjenica generalnog sekretara UN-a, napisala je na Twitteru da je Annan dao glas nemoćnima. Zvala ga je njenim prijateljem, herojem i inspiracijom.

Povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je kazao da se divio tom čovjeku.

Iz Kremlja je porodici upućeno saučešće navodeći da će čuvati uspomenu na njega.

“Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti i hrabrosti, kao i njegovoj sposobnosti da donosi izbalansirane odluke čak i u najtežim i kritičnim okolnostima”, napisao je Putin.

Ogromnim svjetskim liderom i nepokolebljivim borcem za mir, pravdu i vladavinu prava, Annana je nazvao i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

“Počivaj u miru, dragi moj prijatelju”, poručio je Zarif.

Riječi saučešća uputili su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanska premijerka Theresa May kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Kofi Annan i Ujedinjeni narodi su dobili Nobelovu nagradu 2001. godine za njihov doprinos bolje organizacije i mir u svijetu.

Annan je svoju karijeru započeo godine 1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani. Od 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog sekretara. U 1990-im je bio zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće sigurnosti UN je 13. decembra 1996. imenovalo Annana generalnim sekretarom. Mandat mu je obnovljen 2002. godine.

Vezani članci

Trump je Erdoganu rekao da rade na pitanju izručen... Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da je Ankara SAD-u poslala listu sa 84 člana terorističke organizacije FETO, uključujući i njenog l...
Brisel: Policija suzavcima rastjeruje demonstrante... Belgijska policija je koristila suzavac kako bi rastjerala radikalne desničarske demonstrante okupljene u blizini zgrade institucija Evropske unije u ...
Nana ima 71 godinu i redovna na stadionu: Ići ću n... Brojne su predrasude kada je riječ o odnosu žena prema fudbalu, no vremenom ih je sve više koje ruše stereotipe. Jedna od njih je definitivno i 71-god...
Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...