Berlin će uskoro imati jedan hram koji će objediniti muslimane, kršćane i jevreje

129

“Šta kada bi više vjernika različitih religija dijelilo jedan krov?”, zapitao se još 2014. godine arhitekta Kuehn Malvezzi. Uskoro je postao nadležan u projektu “Kuća jednoga” koji trenutno sakuplja novac za jedinstven projekat u svijetu. Naime, ovaj hram bi bio dom za muslimane, kršćane i jevreje – i svi bi se molili pod istim krovom.

Ali, ova projekat ima i vjerske predstavnike, to su – svećanik Priest Gregor Hohberg, rabin Andreas Nachama i imam Kadir Sanci.

“Zahvalni smo i sretno jer budućnost počinje sada – na berlinskom starom trgu”, poručili su na oficijalnoj stranici projekta. Rekli su i kako se raduju mnogim posjetiocima, ali i onima koji imaju pitanja tesu spremni mirno diskutovati među ljudima različitih religija.

Svećanik je i idejni tvorac ove ustanove – na mjestu gdje je izgrađena prva berlinska crkva u XII stoljeću, dok je rabin izjavio kako je ovo mjesto stradanja jevrejskog naroda u prošlosti, ali da se gradi građevina tri monoteističke religije koje su oblikovale europske kulturu. Imam vidi građevinu kao znak koji će dati simol svijetu kako muslimani nije nasilna, već miroljubljiva religija.

Arhitekta je za BBC ranije objasnio kako će sva tri dijela zgrade biti jednake veličine, mada različitog oblika – kako slike i prikazuju. Proučavajući ove religije, on je zaključio kako nisu različite koliko neki ih žele predstaviti te smatra da džamija nužno ne mora imati minaret, a crkvi nije potreban toranj.

Donacije se i dalje sakupljaju jer je potrebni iznos za ovu jedinstvenu ideju nešto veći od 40 miliona eura.