Burno na sjednici CIK-a: Ko je za popis iz 1991. , a ko za onaj iz 2013.

100

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine razmatra primjenu člana 10.12 Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Među članovima CIK-a vlada oprečno mišljenje kada je u pitanju popuna Doma naroda, primijeniti popis iz 1991. ili 2013. godine.

“Ovdje je po meni osnovno pitanje hoćemo li ispoštovati odluku Ustavnog suda ili ćemo se svrstati među organe koji ne sprovode odluke Ustavnog suda”, kaže Novak Božičković.

Božičković smatra da se ne treba odugovlačiti sa odlukom.

“Ne treba čekati ni na Ustavni sud, i on je pod pritiskom”, naveo je on.

“Ja sam pripremio tablu, kako ja mislim da treba biti”, kaže Suad Arnautović. Izuzetno, jednokratno, u svrhu implementacije izbora 2018., to bi stajalo ispred tabele po kojoj bi se popunio Dom naroda iz kantona”, naveo je on.

“Kakve mi veze imamo sa odlukom Ustavnog suda? Mi treba da završimo izborni proces, nemamo mi nikakve veze sa presudom Ljubić”, kaže Suad Arnautović.

“Čudimo se što nam izlaze dokumenti, ako ovako nastavimo još malo će nam i kompjuteri izlaziti iz CIK-a”, kaže Vlado Rogić i ističe da se u Komisiji ne poštuje dogovor da se radni materijali ne objavljuju.

“Molim kolegu Rogića da mi ne drži predavanja, ja sam deda. Na kakvu se odluku pozivaš? Je li postoji odluka prema kojoj se u javnost ne može izlaziti?”, kaže Arnautović.

Arnautović i Rogić se spore u vezi sa informacijom Federalnog zavoda za statistiku. Rogić smatra da nije relevantno jer postoje i druge statističke agencije. Arnautović smatra da nije bilo relevantno ni mišljenje Instituta iz Mostara, ali da je ono zaprimljeno.

Članovi CIK-a Suad Arnautović i Ahmed Šantić smatraju da treba primijeniti popis iz 1991. godine, podsjećajući da odredba Ustava propisuje proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih prema popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Za primjenu popisa iz 2013. godine bili su Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković, a predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je tada da očekuje prijedlog odluke akta i za 1991. i 2013. godinu.

Stručnoj službi CIK-a tada je naloženo da pripremi više prijedloga tog podzakonskog akta koji bi regulirao raspodjelu mandata delegatima u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Vezani članci

POZOVITE 17006 Taši nedostaje još 24.000 KM da ... Za malu Tamaru do ovog momenta prikupili smo oko 30.000 KM, a potrebno je oko 54.000 KM. Broj 17006 aktivan je za malu Tašu do kraja mjeseca pa ćemo z...
Efendić i Imamović o jačanju uloge lokalne samoupr... Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem. Tom prilikom razgova...
Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...