Čampara: Zabrinjavajuće je što MUP RS nabavlja 2.500 komada automatskog naoružanja

87

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je kazao da je zabrinjavajuća informacija, ako je tačna, da MUP RS nabavlja 2.500 komada automatskog oružja.

Čampara je kazao da MUP FBiH u takvoj količini ne nabavlja opremu.

“Federalna uprava policije je organ koji ima mnogo manje službenika nego MUP RS. To je razlika na osnovu decentralizacije policijskih struktura u FBiH, u odnosu na MUP RS, jer mi imamo i kantonalne MUP-ove i Kantonalne uprave policija”, kazao je Čampara koji je informacije o nabavci oružja MUP-a RS saznao iz medija.

Da li su tačne, da li se radi o baš takvom broju oružja – nemam precizne informacije. Ta količina je zabrinjavajuća, ako bi se ona koristila za policijske strukture i za specijalnu policijsku jedinicu. Te jedinice broje 100-150 službenika, tako da je cifra od 2.500 komada oružja velika. Nisam sklon teorijama zavjere, bojim se da su oni iskoristili svoju novu unutrašnju organizaciju, pa pod Upravu za borbu protiv terorizma pokušavaju nabavljati novo oružje”, izjavio je Čampara.

“To je neka preslika žandamerije u Srbiji, ali oni, koliko ja znam se nalaze pod Ministarstvom odbrane, što u BiH nije slučaj. To je sve na bazi onoga što se nalazi u medijima”.

A zbog čega je to zabrinjavajuće, i zašto nema informacija?

“Ja ne mogu imati informacije što nabavlja MUP RS, malo je čudno da se u ovom vremenu nabavlja tolika količina oružja. Nabavljamo i mi, ali ne u tolikoj mjeri. To zavisi od njihove unutrašnje strukture policijskih službenika, koliko ih je, koliko je novozaposlenih – sve to treba tačno provjeriti”, naveo je Čampara.

Postoje određene informacije koje kažu da MUP RS raspolaže sa više oružja nego sve policijske agencije u državi. Zašto nema reakcije?

“Naravno da je to zabrinjavajuće ako je tačno”.

Ko će nam otkriti da li je to tačno?

“Na osnovu nekih informacija koje imaju državne agencije, mi iz Federalnog MUP-a ne možemo imati tačne informacije koliko je oružja i šta se sve nabavlja. Baš kao što oni ne mogu znati koliko mi imamo oružja”, pojasnio je ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Da li se eventualno za nabavku tolike količine oružja treba tražiti saglasnost ministarstva odbrane, sigurnosti, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, OSA-e?

“Tu treba naći odgovor i pitati ljude iz državnih agencija. Tu možemo spomenuti i Dejtonski sporazum, civilnu implementaciju o načinu nabavke i kontrole naoružanja u BiH u svim policijskih agencijama. Žao mi je što BiH ima decentralizovanu strkturu, što je slabost sistema”, izjavio je Čampara.

 

Vezani članci

U Foči pronađena 24 migranta iz Pakistana, Nepala,... Policijski službenici Policijske stanice Foča  su od 19. do 23. jula prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka u ulici Cara Dušana u Foči u razl...
Akcija MUP-a RS: Na području Sarajevsko-romanijske... Uprava kriminalističke policije MUP-a RS nastavila je rano jutros akciju "Silva" na području Sarajevsko-romanijske regije. Privedena su čak 24 lica, ...
Čampara se oglasio o navodnoj seks-aferi: Pozivam ... Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara oglasio se danas putem svog Facebook profila, povodom teksta objavljenog u "Dnevnom avazu" pod n...
U toku akcije “Fokus” i “Trebevi... Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijskim službeni...