Čanak: Odgovorni moraju dati odgovor ko stoji iza kontroverznog kampa za djecu

27

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje od nadležnih organa da javnosti odgovore na pitanja ko stoji iza kontroverznog kampa na Zlatiboru u kome su pripadnici stranih paravojnih formacija neovlašteno vršili vojne obuke djece u Srbiji.

– Naša javnost je s pravom uznemirena podacima koji se mogu pronaći u medijima o tome da je iza paramilitarnog kampa stajala zloglasna organizacija E.N.O.T. Riječ je o paramilitarnoj grupi koja okuplja ruske učesnike rata u Ukrajini.

Navedena organizacija je sličnu militarizaciju djece sprovodila i u Rusiji i Bjelorusiji. Organizacija E.N.O.T. je u čvrstoj vezi sa deklarisanim neonacističkim grupama i njihovo djelovanje bi, ako se to dokaže, moralo biti zabranjeno u Srbiji – istakao je predsjednik LSV-a Nenad Čanak.

LSV poziva nadležne organe da istraže sve okolnosti u vezi sa spornim kampom i pruže javnosti odgovore na sva pitanja koja s pravom uznemiravaju građane. Takođe, LSV poziva nadležne da ispitaju i gradonačelnika Čajetine, Milana Stamatovića, kako je moguće da su sredstva za jednu spornu aktivnost, koja grubo krši Konvenciju o pravima djeteta, izdvojena iz opštinskog budžeta.

– Očekujemo od ruske ambasade u Beogradu da se drži pravila Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i da se ne upliće u ove i druge nemile događaje u Srbiji. Vaspitavanje djece u Srbiji ne može biti u nadležnosti bilo koje strane države.

Posebno je na današnji dan, kada se obilježava 50. godišnjica upada sovjetskih trupa u Čehoslovačku, potrebno podsjetiti da je nemješanje u unutrašnja pitanja suverenih država jedan od temeljnih principa u međunarodnim odnosima i da bi i zvanična Rusija morala da ga se pridržava – zaključio je Čanak.

Vezani članci

Crna Gora: Zatvoren saobraćaj na putu Plužine – Šć... U centralnom i južnom dijelu Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, dok na sjeveru ima snijega i izražena je poledica, saopšteno je iz Auto-m...
HRVATSKA Župnik usred mise dao otkaz cijelom crkv... U najmanju ruku neuobičajenom potezu svjedočili su vjernici prošle nedjelje na misi u crkvi Presvetog Trojstva u Reki, koprivničkom prigradskom naselj...
VIDEO Njemački ARD objavio snimke: Hrvatska poli... Njemački javni medijski servis ARD posjeduje video snimke napravljene skrivenom kamerom na kojim se vidi kako navodno hrvatska policija uz prijetnju o...
Američka agencija Bloomberg upozorava: Sljedeći su... U opširnoj analizi povodom pokretanja Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO, američka agencija Bloomberg upozorava da bi slijedeći sukob NATO-a ...