Čanak: Odgovorni moraju dati odgovor ko stoji iza kontroverznog kampa za djecu

30

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje od nadležnih organa da javnosti odgovore na pitanja ko stoji iza kontroverznog kampa na Zlatiboru u kome su pripadnici stranih paravojnih formacija neovlašteno vršili vojne obuke djece u Srbiji.

– Naša javnost je s pravom uznemirena podacima koji se mogu pronaći u medijima o tome da je iza paramilitarnog kampa stajala zloglasna organizacija E.N.O.T. Riječ je o paramilitarnoj grupi koja okuplja ruske učesnike rata u Ukrajini.

Navedena organizacija je sličnu militarizaciju djece sprovodila i u Rusiji i Bjelorusiji. Organizacija E.N.O.T. je u čvrstoj vezi sa deklarisanim neonacističkim grupama i njihovo djelovanje bi, ako se to dokaže, moralo biti zabranjeno u Srbiji – istakao je predsjednik LSV-a Nenad Čanak.

LSV poziva nadležne organe da istraže sve okolnosti u vezi sa spornim kampom i pruže javnosti odgovore na sva pitanja koja s pravom uznemiravaju građane. Takođe, LSV poziva nadležne da ispitaju i gradonačelnika Čajetine, Milana Stamatovića, kako je moguće da su sredstva za jednu spornu aktivnost, koja grubo krši Konvenciju o pravima djeteta, izdvojena iz opštinskog budžeta.

– Očekujemo od ruske ambasade u Beogradu da se drži pravila Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i da se ne upliće u ove i druge nemile događaje u Srbiji. Vaspitavanje djece u Srbiji ne može biti u nadležnosti bilo koje strane države.

Posebno je na današnji dan, kada se obilježava 50. godišnjica upada sovjetskih trupa u Čehoslovačku, potrebno podsjetiti da je nemješanje u unutrašnja pitanja suverenih država jedan od temeljnih principa u međunarodnim odnosima i da bi i zvanična Rusija morala da ga se pridržava – zaključio je Čanak.

Vezani članci

VIDEO Niš: Vučić plakao tokom govora o NATO-ovom b... U Srbiji je jučer obilježena 20. godišnjica početka NATO-ovog bombardiranja Srbije. Tom je prilikom srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održao gov...
Skupština Kosova usvojila rezoluciju o ukidanje sv... Skupština Kosova je danas na vanrednoj sednici usvojila rezoluciju kojom se od Vlade Kosova zahteva ukidanje svih vrsta igara na sreću u narednih dese...
DPS: Pozdravljamo odluku Međunarodnog rezidualnog ... Demokratska partija socijalista Crne Gore pozdravlja odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za sudove u Hagu, kojom je R...
Demonstrante u Beogradu vodi Boško Obradović: Hoće... Ako misle da nasiljem mogu ostvariti političke rezultate, varaju se. Naišli su na tvrd orah. Država Srbija neće dozvoliti da se nasiljem ugrožava bilo...