Carinici zapljenom kokaina u Baru upropastili godinu rada američke DEA

87

Američka DEA godinu dana vodila je operaciju kontrolirane isporuke blizu 40 kilograma kokaina u sistemu za hlađenje kontejnera koji se naputovao svijetom, dok im crnogorski carinici vjerovatno nehotično nisu pokvarili posao, piše Telegraf.rs.

Kontejner s kokainom koji je prošlog mjeseca zaustavljen u barskoj luci, već nekoliko puta stizao je na teritoriju Crne Gore, a otkrićem droge carinici su najvjerovatnije nehotično “provalili” akciju američke Agencije za borbu protiv šverca narkotika (DEA) koja traje oko godinu dana, saznaju Vijesti”.

Crnogorski carinici otkrili su 14. juna -32 pakovanja kokaina u kontejnerskom dijelu barske luke u kontejneru s bananama.

“Carinski službenici su, analizom rizika, odredili za pregled dva kontejnera s bananama koja su iz Ekvadora, preko Malte, pristigla u Luku Bar. Pregledom, uz upotrebu skenera, u dijelu kontejnera namijenjenom za hlađenje (frigo prostor), uočena je sjenka čija boja je ukazivala na postojanje materije organskog porekla. Carinski službenici su, potom, pristupili fizičkoj kontroli i otkrili sumnjivu materiju za koju se osnovano sumnja da je opojna droga kokain u količini 32 pakovanja od po 1 kilogram”, saopćila je Uprava carine nakon zapljene.

Droga je po nalogu tužilaštva predata Upravi policije koja je istog dana saopćila da je bruto težina pošiljke 38,8 kilograma.

Izvori Vijesti tvrde da je DEA sprovodila operaciju kontrolirane isporuke, kada se pušta pošiljka droge da bi se vidjelo kome je namijenjena i tako razotkrio čitav lanackrijumčarenja, od pošiljatelja do dilera na veliko na krajnjem odredištu.

To je navodno rađeno u saradnji s nekim policijama država u regionu, uključujući bosansku. Nije jasno kada je tačno i gdje kokain prvi put smješten u prostor za hlađenje kontejnera.

Ekspert sa kojim su Vijesti razgovarale, rekao je da je trebalo da carinici obavijeste policiju prije nego što su dopustili da desetak osoba, uključujući špeditera, prisustvuju fizičkom pregledu kontejnera, kada su skidali zarđale šarafe sa pregrade iza koje se nalazi rashladni sistem kontejnera, kako je rekao izvor blizak istrazi.

Kontejner pripada Maersku, najvećoj kompaniji na svijetu za kontejnerski transport robe brodovima i kopnom, prenosi radiosarajevo.

“Maersk” i proizvodi rashladne kontejnere koji služe za transport kvarljive robe. Kontejneri se iznajmljuju špediterima koji ugovaraju transport pošiljke za klijente, sačinjavaju prateću dokumentaciju i isporučuju teret krajnjim primateljima.

“Sedmično u barsku luku stigne oko 50 kontejnera sa bananama. U ovu luku stižu banane za Crnu Goru, Kosovo, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu”, rekao je izvor iz vrha policije.

Nije jasno da li je crnogorska policija znala za operaciju DEA, prije nego što je Uprava carine otkrila kontejner s kokainom.