Čavka: Pravna činjenica je da se u Srebrenici desio genocid

28

Moramo uzeti u obzir pravne činjenice a to je da se u Srebrenici doista desio genocid, izjavio je danas Admir Čavka, šef Kluba poslanika Koalicije Domovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravlja o izvještaju Komisije o događajima u Srebrenici i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, Čavka je rekao da danas “nikome nije potrebna predizborna krv i da nikom nije potrebno da se bave populizmom”.

“Masovne grobnice, niz presuda međunarodnih i domaćih sudova potvrđuju da se u Srebernici desio genocid. Međutim ne postoji kolektivna odgovornost ni jednog naroda, zločinci imaju svoje ime i prezime”, kazao je Čavka.

Istakao je da Koalicija Domovina nije učestvovala u radu Narodne Skupštine ali da je osjećao potrebu da se obrati poslanicima i da u stenogram sa ove sjednice uđe i pravna činjenica da se u Srebrenici desio genocid.

“Istina je zaista samo jedna, istina nas može povesti boljoj budućnosti”, kazao je Čavka i istakao da u Srebrenici danas živi jedva 800 ljudi koji su prepušteni sami sebi i manipulacijama.

“Kako ćemo živjeti zajedno ako jedni druge smatramo genocidnim”, rekao je on i dodao “dovešće nas do toga da svaki dan gledamo redove ispred raznih ambasada”.

Prema njegovim riječima BiH ima budućnost koja se mora graditi na temeljima istine i mira.

“Tuga mora da bude nada, osveta mora da bude pravda, majčina suza mora da bude molitva da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica”, rekao je Čavka.

Vezani članci

Bešlija: Ministarstvo prostornog uređenja KS dovel... Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo izdalo je upozorenje etažnim vlasnicima u Kantonu Sarajevo da moraju d...
U Sarajevu i dalje epizoda “PripravnostiR... Rezultati monitoringa kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo od jutarnjih sati pokazuju značajan pad koncentracija zagađujućih materija u zraku PM10 i sum...
Šehić: Ako prođe apelacija Krišto, odluka CIK-a će... Zbog političke neodgovornosti, predstavnici parlamentarnih skupština nisu donijeli odluku pa je CIK prihvatio da donese tu odluku, kazao je za N1 Vehi...
Kavazović: Skupo smo platili slobodu i nemamo taj ... Danas kada smo svoju slobodu platili skupom cijenom, ne možemo sebi priuštiti luksuz da o sebi, svojoj tradiciji, prošlosti i viziji budućnosti ne gov...