Cavusoglu: Turska od 83 zemlje traži izručenje 452 pripadnika FETO-a

22

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari kako njegova zemlja od 83 zemlje traži izručenje najmanje 452 osobe povezane s terorističkom organizacijom FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je danas u turskom parlamentu govorio tokom predstavljanja plana budžeta ministarstva za 2019. godinu, a tom prilikom je, između ostalog, govorio i o borbi protiv terorističke organizacije FETO.

“Turska od 83 zemlje traži izručnje najmanje 452 osobe povezane s terorističkom organizacijom FETO”, kazao je Cavusoglu.

Dodao je kako su na osnovu bilateralnih sporazuma sa 21 zemljom, do sada Turskoj izručena 104 pripadnika FETO-a.

“U 21 zemlji obustavljen je rad obrazovnih ustanova povezanih s FETO-om, a turska Fondacija Maarif je preuzela kontrolu nad pomenutim školama u najmanje 16 zemalja”, istakao je Cavusoglu.

Ministar je govorio i o izbjeglicama koje borave na području njegove zemlje. Prema njegovim riječima, proces povratka izbjeglica se uspješno provodi.

“Na teritorij očišćen od terorista u okviru ofanziva ‘Štit Eufrata’ i ‘Maslinova grana’, do sada se iz naše zemlje u svoje domove vratilo više od 260.000 izbjeglica”, rekao je Cavusoglu.

Vezani članci

POZOVITE 17006 Taši nedostaje još 24.000 KM da ... Za malu Tamaru do ovog momenta prikupili smo oko 30.000 KM, a potrebno je oko 54.000 KM. Broj 17006 aktivan je za malu Tašu do kraja mjeseca pa ćemo z...
Efendić i Imamović o jačanju uloge lokalne samoupr... Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem. Tom prilikom razgova...
Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Robert Prosinečki: Ognjena Vranješa neću više pozi... Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Robert Prosinečki, ...