Cavusoglu: Turska od 83 zemlje traži izručenje 452 pripadnika FETO-a

17

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Ankari kako njegova zemlja od 83 zemlje traži izručenje najmanje 452 osobe povezane s terorističkom organizacijom FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je danas u turskom parlamentu govorio tokom predstavljanja plana budžeta ministarstva za 2019. godinu, a tom prilikom je, između ostalog, govorio i o borbi protiv terorističke organizacije FETO.

“Turska od 83 zemlje traži izručnje najmanje 452 osobe povezane s terorističkom organizacijom FETO”, kazao je Cavusoglu.

Dodao je kako su na osnovu bilateralnih sporazuma sa 21 zemljom, do sada Turskoj izručena 104 pripadnika FETO-a.

“U 21 zemlji obustavljen je rad obrazovnih ustanova povezanih s FETO-om, a turska Fondacija Maarif je preuzela kontrolu nad pomenutim školama u najmanje 16 zemalja”, istakao je Cavusoglu.

Ministar je govorio i o izbjeglicama koje borave na području njegove zemlje. Prema njegovim riječima, proces povratka izbjeglica se uspješno provodi.

“Na teritorij očišćen od terorista u okviru ofanziva ‘Štit Eufrata’ i ‘Maslinova grana’, do sada se iz naše zemlje u svoje domove vratilo više od 260.000 izbjeglica”, rekao je Cavusoglu.

Vezani članci

Amer Đulić, maloljetni zatočenik 4 logora tzv. Her... „Zovem se Amer Đulić. Rođen sam 27.12.1975. u Stocu...“ Tako svoju knjigu „Bili smo samo brojke“ počinje naš sagovornik, koji će svoju knjigu, potresn...
Pogledajte prijedlog: Šantić i Arnautović predloži... Tačka o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH danas nije uvrštena na dnevni red sjednice Centralne izborne komisije. Tačku su predložili članovi CIK-a, S...
Nakon nekoliko ispada: Ognjen Vranješ nije doputov... Ognjen Vranješ, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, sa saigračima iz Anderlechta nije doputovao u Zagreb na večerašnju utakmicu protiv Dina...
MAJKE NAM SE JAVLJAJU Mom djetetu asistent je bil... Do jučer sam razmišljala o jednoj priči, koju ću svakako ispričati ovom prilikom iz tri razloga. Taj treći joj daje neku drugu dimenziju, pa joj se na...