Čeka se saglasnost Federalnog ministarstva finansija za proglašenje stanja epidemije u FBiH

160

Proglašenje epidemije na području cijele Federacije usljed pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom u suštini ne bi imalo veće posljedice za stanovništvo, rekao je za Faktor Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Objašnjava da stanje epidemije još nije proglašeno za cijeli teritorij FBiH jer se čeka odobrenje Federalnog ministarstva finansija.

– Da bi se proglasila epidemija u FBiH, potrebno je da pozitivno mišljenje Ministarstvo zdravstva dobije od Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva pravde FBiH i Ministarstva finansija, jer proglašenje takvog stanja bi sa sobom moglo ukljičivati i izdvajanje dodatnih sredstava iz Budžeta FBiH. Dobili smo mišljenje Ureda za zakonodavstvo i Federalnog ministarstva pravde, čeka se Federalno ministarstvo finansija. Što se tiče stanovništva, proglašenje epidemije nema većih posljedica po njih, samo smo mi operatovniji i imali bismo, u slučaju potrebe, na raspolaganju određena sredstva – rekao nam je Čerkez.

Podsjeća da je Federalno ministarstvo zdravstva već ranije dalo dozvolu za proglašenje stanja epidemije u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, na insistiranje tih kantona, ali da oni epidemiju nisu proglasili.

Upitali smo kako bi prokomentirao trenutnu epidemiološku situaciju FBiH.

– Potreban je oprez svih. Apelovao bih na građane da ne putuju van zemlje, jer većina virusa importovana je u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije i Crne Gore. U ovom trenutku fokus je i na organima koji kontrolišu provođenje mjera, sankcionišu, a to su inspekcije, policija, tužilaštvo. Da više ne ponavljam, valjda već građani znaju kako je potrebno da nose maske, drže socijalnu distancu… – rekao je Čerkez.

Izvor: Faktor/Index.ba