Čelnik WHO-a: Covid-19 je katastrofa čije će posljedice trajati decenijama

28
World Health Organization (WHO) Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus gives a press conference on the situation regarding the COVID-19 at Geneva's WHO headquarters on February 24, 2020. - Fears of a global coronavirus pandemic deepened on February 24 as new deaths and infections in Europe, the Middle East and Asia triggered more drastic efforts to stop people travelling. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) (Photo by FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

Globalna pandemija Covida-19 je katastrofa čije će posljedice trajati decenijama, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije /WHO/ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je na sastanku komisije WHO za vanredne situacije rekao da pandemija predstavlja krizu koja se desi jednom u stotinu godina i da će se njene posljedice osjetiti još dugo u budućnosti.

Tokom pandemije zaraženo je više od 17 miliona ljudi, a preminulo je najmanje 670.000.

Zaraza se počela širiti krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhan, nakon čega se proširila na cijeli svijet. Najugroženije zemlje u svijetu trenutno su SAD, Brazij, Meksiko i Velika Britanija.

U međuvremenu, više od 150 farmaceutskih kompanija radi na proizvodnji efikasne vakcine protiv Covida-19, mada se njena primjena ne očekuje prije prvih mjeseci 2021. godine, piše Economic Times.

Tedros je upozorio da su mnoga pitanja i dalje bez odgovora, uprkos napretku u saznanjima o virusu, te da je čovječanstvo i dalje ranjivo.

“Rani rezultati proučavanja antitijela daju stalnu sliku, a to je da je većina svjetske populacije izložena virusu, čak i u područjima u kojima se već dogodio jači talas epidemije”, istakao je Tedros.

Tedros je napomenuo da mnoge zemlje vjeruju da je najgore prošlo, ali je primijetan rast broja zaraženih i preminulih u pojedinim državama koje nisu bile toliko ugrožene u prvih nekoliko sedmica.