Čerkez: Previše razgovaramo o koronavirusu, relaksirajte se, gledajte i druge stvari

26

Doktor Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravstvo, građanima je poručio da se u narednom periodu posvete i drugim aktivnostima, a ne samo praćenju izvještaja i poruka u vezi sa zaraženim osobama u BiH.

Njegova poruka je da se manje izlažu tom pritisku, te da je sasvim dovoljno jednom ili dva puta dnevno pročitati izvještaje.

“Previše razgovaramo o koronavirusu. Cijeli dan se slušaju poruke. Preporučujem stanovništvu da gledaju i druge stvari. Ovaj pritisak gledanja i slušanja stvara mentalne probleme kod osoba. Bit ćemo pod restrikcijama duže vremena. Posvetite se drugim sadržajima. Relaksirajte se. Mislim da je dovoljno pogledati izvještaj jednom ili dva puta i znati šta se dešava”, rekao je Čerkez.

On je istakao kako insistira na smanjenju broja graničkih prelaza za protok roba kao jednu od mjera. Apelovao je na građane da smanje kretanje tokom dana.

“Smanjiti kretanja ljudi. I dalje srećemo ljude po gradu. Pozivamo stanovništvo da se pridržava mjera. Pozivam MUP da kažnjava i da se sankcionišu oni koji krše mjere”, kazao je.

Čerkez je tražio da se poveća kontrola dežurnih telefona u ordinacijama, te da je važno da svaki poziv građana bude odgovoren.

Čerkez je u obraćanju rekao da je sa današnjim danom do 17:00 sati 48 testova bilo pozitivno, a izvršeno je ukupno 411 testiranja do sada u FBiH. U večernjim satima radit će se novi testovi.