Četvero uhapšenih zbog prevara, oduzeta vozila, elektronski uređaji, policijski blinkeri…

37

Pripadnici Policijske uprave Banja Luka jučer su sproveli operativnu akciju kodnog naziva “Parma”, usmjerenu na otkrivanje krivičnih djela u vezi sa prometovanjem nekretnina uz prevare, falsifikovanje dokumentacije te druga krivična djela.

Kako je saopćeno iz banjalučke policije, uhapšene su četiri osobe inicijala G. R., M. R., D. Š. i M. V. zbog sumnje da su na području Grada Banja Luka počinili više krivičnih djela falsifikovanje isprave, ovjera neistinitog sadržaja, prevara, kao i druga krivična djela.

– Ova lica se sumnjiče da su u Banjoj Luci prometovali stan, bez vlasnika stana, te su ga na osnovu falsifikovane dokumentacije ponovo prodali, kao i da su prometovali tri vozila bez saglasnosti vlasnika sa falsifikovanim dokumetima i ugovorima, te na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 250.000 KM. Također, postoje osnovi sumnje da su u toku 2015. godine izvršili krivično djelo razbojništvo – saopćeno je iz PU Banja Luka.

Autor: PU Banja Luka
Policija je pretresla dvije lokacije na području grada Banja Luka, koje koriste osumnjičene osobe, te je tom prilikom pronađen i oduzet veći broj mobilnih telefona, laptopa, tableta i drugih elektronskih uređaja, SIM kartice, uređaji za prisluškivanje, snimanje, policijski treptač, plinski pištolj, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Od G. R. su oduzeta dva vozila ukupne vrijednosti oko 85.000 КM.

– Akcija je sprovedena pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a po naredbama Osnovnog suda u Banjaoj Luci. Nakon završene kriminalističke obrade, G. R. će biti sproveden u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, dok će protiv M. R., D. Š., i M. V. biti dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima u redovnoj proceduri – naveli su iz PU Banja Luka.