Cijene nafte na svjetskom tržištu na prošlosedmičnom nivou

102

Prodaja nafte tipa Brent otvorena je u ponedjeljak na svjetskoj berzi s cijenom od 78,45 dolara, dok je američki West Texas Intermediate (WTI) zabilježio cijenu od 73,67 dolara za barel, javlja Anadolu Agency (AA).

Nafta tipa Brent koštala je 78,81 dolar za barel u petak, dok je WTI zabilježio cijenu od 73,31 dolara za barel.

U subotu, Bijela kuća je saopštila da je kralj Salman bin Abdulaziz potvrdio da Saudijska Arabija ima dva miliona barela dnevno u rezervnim proizvodnim kapacitetima.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na svom Twitter nalogu da je razgovarao s kraljem Salmanom kako bi ohrabrio Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte.

“Objasnio sam mu da, zbog haosa i disfunkcije u Iranu i Venecueli, tražim od Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte, možda i do dva miliona barela, da bi se nadoknadile razlike… Cijene su previsoke! On se složio!”, rekao je Trump.

U međuvremenu, broj naftnih postrojenja u SAD-u smanjen je drugu nedjelju zaredom četiri puta, navodi se u podacima kompanije za naftu Baker Hughes. Ukupan broj naftnih postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama sada iznosi 858.

Zalihe sirove nafte u SAD-u zabilježile su snažni pad prošle sedmice, padajući skoro četiri puta ispod procijenjenog nivoa, prema podacima koje je u srijedu objavila Uprava za energetske informacije (EIA).

Komercijalne zalihe sirove nafte smanjene su za 9,9 miliona barela ili 2,3 posto, na 416,6 miliona barela za sedmicu koja završava s 22. junom. Tržišni očekivani pad je bio 2,6 miliona barela.