CIK će kazniti sve koji su vršili malverzacije tokom izbora: Mediji mogu pratiti proces ručnog brojanja glasačkih listića

23

Centralna izborna komisija (CIK) privodi kraju proces sankcinisanja onih koji su vršili malverzacije tokom izbora.

Na današnjoj press konfenerenciji je rečeno da je krenulo sedam kamiona prema biračkim mjestima da preuzmu izborni material. Pozvani su i mediji da dođu i vide materijal koji se donese kao i samo ručno brojanje.

– Iz dijaspore se vratilo 63.000 listića i ne očekujemo se da će doći još puno. Prije na 45 dana od izbora je zaključen birački spisak, ali dan prije izbora s spiska je skinuto 4.500 osoba. Vjerovatno je tu bilo i onih koji su umrli. Svakako, To će se naknadno utvrditi. Svima je omogućeno glasanje i to je velika vrijednost biračkog spiska – kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Branko Petrić, predsjednik CIK-a.

Na pitanje novinara kako je moguće da ima pola miliona nevazećih listića, Petrić je kazao da je u BiH uobičajena stvar da se u kategoriji nevazećih listića nalazi visok broj.

– Među nevažećim listićima su i oni koji nisu popunjeni jer ima građana koji izađu na izbore, a ne popune listić, a ubace ga u kutiju. Ne znam zašto su prazni. Kao nevažeći glasački listići su i oni koji građani prekriže, nešto nacrtaju i slično. Najmanje je onih nevazećih listića koji su nenamjerno uništeni – kazao je Petrić.