CIK: Od sutra se može izvršiti uvid u biračke spiskove

9

Realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH i Operativnim planom provedbe izbornih radnji, dovedena je u pitanje zbog činjenice da finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine još uvijek nisu osigurana.

Jedna od aktivnosti čija realizacija je bila onemogućena zbog činjenice da novčana sredstva za provođenje izbora nisu osigurana, je štampanje i izlaganje privremenih biračkih spiskova i to u periodu od 18. jula do 17. avgusta ove godine.

“Zahvaljujući isključivo kontinuiranoj podršci Misije OSCE-a u BiH završeno je štampanje privremenih biračkih spiskova i njihovo pakovanje. Distribucija privremenih biračkih spiskova prema gradskim/općinskim izbornim komisijama počinje sutra, 17.07.2020. godine”, navode iz CIK-a.

Izlaganje privremenih biračkih spiskova na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta biračkog spiska. Stoga pozivamo najširu javnost u Bosni i Hercegovini, a prije svega birače i političke subjekte, da u periodu od 18. jula do 17. augusta izvrše uvid u izložene privremene biračke spiskove i da sve evenutalne primjedbe dostave nadležnom centru za birački spisak.

Centralna izborna komisija BiH još jednom poziva nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora u BiH.

Izvor: Klix/Index.ba