Cjepivo protiv gripe je kockanje: Evo kako Svjetska zdravstvena organizacija svake godine određuje sastav koktela

154

Određivanje sastava cjepiva protiv gripe za predstojeću sezonu gripe kockanje je velikim ulozima uz hiljade ljudskih života kao zalog.

Dva puta godišnje, svake godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kladi se na to koji će tipovi virusa influenzae najvjerojatnije dominirati u novoj sezoni gripe i na temelju tih procjena mjesecima unaprijed pripremaju se cjepiva.

“Ne možemo biti sigurni koji će virus kružiti”, kaže voditelj globalnog programa WHO-a za gripu Wenqing Zhang za Afp.

“Ono što mi radimo je da na temelju najboljeg mogućeg praćenja i analize procjenjujemo, a zapravo se kladimo, koji će tipovi virusa najvjerojatnije kružiti”.

Virus gripe stalno mijenja vanjsku ovojnicu kako bi izbjegao da ga ljudski imunosni sustav otkrije. Svaki podtip, bez obzira na to koliko malo promijenjen, zahtijeva ciljano cjepivo točno određenih karakteristika.

Svake godine WHO preporučuje koktel koji pokriva tri ili četiri podtipa virusa, obično dva podtipa A i dva podtipa B.Što se bolje koktel cjepiva poklopi s virusima koji kruže to će cjepivo biti djelotvornije.

Virus influenzae A, koji kruži i među pticama i može prelaziti s jedne životinjske vrste na drugu, odgovoran je za najveći broj slučajeva gripe i izaziva najsmrtonosnije pandemije uključujući Špansku gripu koja je od 1918. do 1919. odnijela gotovo 100 miliona života.

Domaćin virusa influenzae B uglavnom je čovjek i izaziva blaže simptome, piše Slobodna Dalmacija.

 Izbor sastava cjepiva počiva na cjelogodišnjem radu sustava WHO-a za globalni nadzor i praćenje virusa influenzae koji je stvoren prije više od 50 godina.

Podaci prikupljeni iz 143 nacionalna centra za influenzu u 114 zemalja koji izvještavaju o tipovima virusa koji su u optjecaju temelje se na brisevima grla i nosa pacijenata.

Šest centara odgovorno je za konačni izbor, osam do deset mjeseci prije početka očekivane sezone gripe.

Predlažu se dva različita cjepiva jedno za sjevernu polutku drugo za južnu. Izabrani se virusi potom uzgajaju u pilećim jajima i potrebni su mjeseci za potrebnu količinu cjepiva. Sastav za sjevernu polutku za zimu 2018./2019. objavio je WHO 22. februara.

Cjepivo za sljedeću sezone uključit će podtip H1N1 virusa influenzae A otkriven u Michiganu 2015., soj podtipa H3N2 otkrivenog u Singapuru 2016. te tip B iz Kolorada iz 2017. i još jedan iz Phuketa iz 2013.

Sastav cjepiva za južnu polutku bit će objavljen u septembru.

Pogađaju li? Ovisi.

Cjepivo za sjevernu poluloptu za trenutnu sezonu gripe ima miješane rezultate, kaže Zhang.

Preliminarni podaci pokazuju da je u 70 posto slučajeva cjepivo učinkovito u sprečavanju infekcije podtipom H1N1 virusa A, ali samo je u 20 posto slučajeva bilo učinkovito protiv podtipa H3N2 virusa A koji je ove godine najčešći soj.

Što se tiče virusa B, učinkovitost cjepica kretala se između 20 i 70 posto ovisno o zemlji. Procjenjuje se da od komplikacija povezanih s gripom godišnje umire između 290.000 i 650.000 ljudi.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...