CNN: Globalna korona–recesija već je počela

94

„Dok se širom svijeta zatvaraju restorani, prodavnice, fabrike, avioprijevoznici prizemljuju avione, ekonomisti upozoravaju da globalna recesija više nije opasnost koja dolazi. Ona je već tu”, piše CNN.

Pozivajući se na brojne ekonomiste i zvanične podatke, ovaj medij ističe da je svijet u ekonomskoj krizi od koje se neće oporaviti tako brzo.

Ističu da je kineska ekonomija potonula, posebno u februaru i martu, te da će trebati vremena za oporavak.

David Wilcox, bivši šef Istraživačkog odjela pri Upravnom odboru Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država ne ostavlja mjesta sumnji da je svijet već u recesiji.

„Ako smo se prije 10 dana pitali da li će i kada doći do recesije, sada se više time baviti. Nema sumnje da smo u recesiji”, ističe on za CNN.

CNN navodi i da su brojke alarmantne.

Berze bilježe rekordne gubitke, industrijski sektori u Kini pali su u prosjeku za čak 20 posto, a Goldman & Sachs objavili su prognoze da će američka privreda potonuti za dramatičnih 5 posto. U prva dva mjeseca SAD nije imala rast društvenog proizvoda. Predviđa se da će američki privredni rast, umjesto planiranih 1,2 posto, biti tek oko 0,4 posto na kraju ove godine.

I to je čak optimistični scenarij.

CNN navodi i podatke drugih uglednih ekonomskih kuća koje predviđaju pad bruto društvenog proizvoda SAD za čak 8 posto. U prilog tome navodi se i podatak da su od početka godine američke berze pale za 27 posto!

Vlasti SAD poduzimaju urgentne mjere. No, analitičari nisu sigurni da li je za njih prekasno.

Federalne rezerve svele su kamatne stope blizu 0 posto. Slijedeći njihov primjer, brojne banke objavile su da je spremno 500 milijardi dolara kredita. I to ne samo za američku, već privredu cijelog svijeta.

„To je pokazatelj koliko su centralni bankari zabrinuti stanjem finansijskog tržišta i time koje on dalje probleme uzrokuje”, piše CNN.

Nekadašnji vodeći ekonomist u administraciji Donalda Trumpa rekao je CNN-u da je „vjerovatnoća globalne recesije sada već blizu 100 posto”.