Čolo: Ukoliko je Solak kriv SDA ga treba odstraniti iz svojih redova, a tužilaštvo kazniti

92

Istražno povjerenstvo Parlamenta BiH traži detaljne podatke o nabavci respiratora i pokretne bolnice. Njezin član je i zastupnica SDA Alma Čolo, sa kojom smo razgovarali u Danu uživo.

Istaknula je, da shodno zaključku Predstavničkog doma, zadatak Istražne komisije je da odgovori na pitanje – da li Visoko sudsko i tužilačko vijeće, kao neovisna institucija može odgovoriti na izazove koje zahtjeva naše pristupanje Evropskoj uniji, te da li pravosuđe može pod rukovodstvom i patronatom VSTV-a da ispuni svoje obaveze koje su definiranje u 14 prioriteta Evropske komisije.

Kako je poznato, Istražno povjerenstvo traži i detaljne podatke o nabavci respiratora i pokretnoj bolnici. Čolo je kazala da su od Agencije za lijekove tražili da im daju podatke kome je dozvolila uvoz medicinske opreme u ovom periodu, od objave pandemije pa sve do danas. Također, tražili su i tačnu specifikaciju te medicinske opreme, iznos sredstava koji je plaćen, kao i o uvoznicima koji su vršili uvoz te opreme.

Upitali smo je da li je te odgovore mogla tražiti u matičnoj stranci SDA, odnosno od federalnog premijera Fadila Novalića.

“Ja nisam tužilac i to trebaju da radi tužioci, za svakog za koga postoji osnovana sumnja da je umiješan u izvršenje nekog krivičnog djela. Tužioci treba da traže pitanja na sve odgovore koja će ih dovesti do otkrivanja eventualnog počinjenog djela”, rekla je Čolo koja je 10 godina bila tužilac.

“Više nisam, sada sam parlamentarac i nemam ja ingerencije da ispitujem federalnog premijera. Neka rade to nadležne institucije”, kazala je.

A, da li se trebala pokrenuti rasprava u SDA?

“Mislim da je trebala, ali sticajem okolnosti zbog ove situacije nismo imali sjednice Predsjedništva. Ali kad bude sjednica, ja ne bježim od toga da postavim određena pitanja, onima za koje mislim da su eventualno umješani u te neke radnje oko nabavke respiratora”, rekla je Čolo.

Navela je i da “ovo vrijeme sada zahtijeva odlučnu akciju pravosuđa”.

“Ukoliko ti ljudi ne mogu da se suoče da kriminalom i ukoliko ne mogu da efikasno procesuiraju sve oni koji kradu u ovoj državi, sve oni koji rade nezakonitosti u ovoj državi, onda treba fino da podnesu ostavku i da kažu da to ne mogu raditi”, kazala je Čolo.

Osvrnula se i na situaciju u SDA, kazavši da je ta stranka do sada imala puno slučajeva u kojima je odstranila svoje ljude.

“Ali ako je gospodin Solak, kao član SDA, na određenoj poziciji u državnim institucijama zloupotrijebio svoj položaj, onda ne treba SDA da njega kazni. Ona će ga odstaniti iz svojih redova, ali pravosuđe je to koje treba da da konačan epilog”, rekla je Čolo i naglasila:

“Ja vjerujem u pravosudni sistem i želim da ovaj narod vjeruje u pravosudni sistem”.

“Neefikasni su se pokazali u predmetima visoke korupcije. Lako je uhapsiti onog ko je ukrao vreću brašna ili je pronevjerio sitni iznos novca, ali treba dokazati visoku korupciju”, istaknula je Čolo.

Pitali smo je i zašto nemamo epilog u slučaju afere Asim.

“Mislim da je pravosuđe i taj predmet otvorilo. Stvar je pravosuđa. Prozovite Gordanu Tadić, pa i predsjednika Suda BiH, pa i kantonalnog suda, pa i kantonalnu tužiteljicu, prozovite njih i pitajte šta je sa predmetima. Mi kao građani imamo pravo da znamo zašto neke istrage traju suviše dugo i zašto nema sudskog epiloga”, kazala je Čolo.

Izvor: N1/ Index.ba