Cormack u posjeti: Građani Srebrenice zaslužuju ekonomski razvoj i stabilnost

61

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Maureen Cormack je tokom današnje posjete rekla kako stanovnici Srebrenice zaslužuju ekonomski razvoj i stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Cormack je posjetila Memorijalni centar u Potočarima gdje je položila cvijeće, odala počast žrtvama genocida i razgovarala s majkama Srebrenice.

Nakon toga, ambasadorica se sastala s načelnikom i zamjenikom načelnika opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem i Nerminom Alivukovićem, a razgovarali su o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji.

“Drago mi je da sam u Srebrenici danas. Tu sam zbog niza sastanaka. Počela sam dan tako što sam se sastala s majkama Srebrenice u Potočarima, a kasnije sa načelnikom i zamjenikom, te s predsjednikom Skupštine. Razgovarali smo o nizu pitanja, o ekonomskom razvoju, političkim pitanjima, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Takođe smo razgovarali o planovima za obilježavanje 11. jula”, rekla je ambasadorica SAD-a.

Potvrdila je da će i ove godine biti u Srebrenici 11. jula i učestvovati u Maršu mira.

“Zadovoljstvo mi je da smo mogli pružiti podršku u deminiranju trase Marša mira. Građani Srebrenice zaslužuju ekonomski razvoj i stabilnost, nadam se da će sve političke stranke da se slože i rade u interesu građana”, rekla je Cormack.