Čović u Podgorici sa Đukanovićem: Odnosi BiH i Crne Gore dobri i prijateljski

30

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Podgorici s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Na početku sastanka Čović je još jednom čestitao ukanoviću na izboru za predsjednika Crne Gore. Na susretu se razgovaralo o bilateralnim odnosima naših dviju zemalja, te je konstatirano kako su dobri i prijateljski, ali da postoji prostor za poboljšanje saradnje u mnogobrojnim pitanjima.

Čović je informirao crnogorskog predsjednika o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te o njenom napretku na euroatlantskom putu. I ovom prilikom je Đukanović istaknuo neupitnu potporu crnogorske strane Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u EU.

Razgovaralo se i o stvaranju pretpostavki za učinkovitu promidžbu i provedbu ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030, koju je Bosna i Hercegovina kao međunarodnu obavezu preuzela 2015. godine.

Čović je, slijedom odluke Predsjedništva BiH, upoznao Đukanovića s namjerom za skorim organiziranjem okruglog stola o ciljevima održivog razvoja i njihovoj provedbi s predsjednicima susjednih zemalja (Republika Hrvatska, Republika Srbija i Crna Gora), koje su također potpisnice Agende 2030, što će poslužiti kao dodatni poticaj regionalnom približavanju i suradnji.

Na kraju susreta se Čović zahvalio svome kolegi na svoj dosadašnjoj pomoći i potpori, posebno kada su u pitanju priprema odgovora na Upitnik Evropske komisije, aktivnosti na izradi Programa integriranja, kao i mehanizama koordinacije u procesu evropskih integracija.