Crnadak: Nadam se odgovarajućoj reakciji EU na odluku prištinskih vlasti

22

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, reagovao je na odluku vlasti u Prištini o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svježih proizvoda proizvedenih u Bosni i Hercegovini i Srbiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izjavi koju je danas objavilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Crnadak izražava nadu da će odluka prištinskih vlasti proizvesti odgovarajuću reakciju Evropske unije.

“Odluka vlasti u Prištini o uvođenju posebne takse od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze iz BiH je u potpunoj suprotnosti s principima slobodne trgovine u regionu, kao i sa generalnim principima unapređenja regionalnih odnosa. BiH će na ovu odluku vlasti u Prištini reagovati u okviru mehanizma Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini – CEFTA, a ja ću tražiti da se ova odluka Prištine uvrsti u dnevni red sastanka ministara inostranih poslova Zapadnobalkanske šestorke, koji će se 29. i 30. novembra 2018. godine održana u Crnoj Gori“, ističe Crnadak i dodaje:

“Očekujem da će ova odluka naići na sveopštu osudu u regionu, jer se radi o opstrukciji razvoja ekonomije i odnosa u regionu uopšte. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se odluka Prištine ne odnosi na cijeli region, nego samo na dvije zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što daje dodatnu političku dimenziju ovoj odluci. Nadam se da će odluka prištinskih vlasti proizvesti odgovarajuću reakciju Evropske unije, kako bi se ovo pitanje što prije prevazišlo.“