Crnadak se susreo s Pompeom: Američka podrška ima neprocjenjiv značaj za BiH

54

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Pompeom u Vašingtonu

Crnadak se s Pompeom sastao jučer, tokom Ministarskog sastanka o unapređenju religijskih sloboda u State Departmentu u Washingtonu.

Tokom razgovora koji je bio veoma srdačan i otvoren, ministar Crnadak je prenio državnom sekretaru Pompeu da su Sjedinjene Države važan partner Bosne i Hercegovine i da podrška Washingtona Dejtonskom sporazumu i uređenju Bosne i Hercegovine na bazi dva entiteta i tri konstitutivna naroda ima neprocjenjiv značaj za dugoročnu stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine, prenosi radiosarajevo.

“Ministar Crnadak i državni sekretar Pompeo razmijenili su mišljenja o stanju u regionu Jugoistočne Evrope, a ministar Crnadak je upoznao državnog sekretara Pompea da će, kao predstavnik Republike Srpske u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, učestvovati na ceremoniji obilježavanja stote godišnjice od proglasa predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Woodrowa Wilsona, kojim je odao počast srpskim žrtvama u Prvom svjetskom ratu.

Državni sekretar Pompeo se zahvalio ministru Crnatku na učešću na jučerašnjem sastanku i informisao ga da će Ministarski sastanak posvećen religijskim slobodama biti održan i sljedeće godine. Ovo je bio prvi susret ministra Crnatka sa državnim sekretarom Pompeom otkad je preuzeo funkciju u maju ove godine”, saopćeno je iz MVP-a BiH.