Crnadak u New Yorku: BiH je posvećena poštivanju principa OSCE-a

14

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, učestvuje na 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u New Yorku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, u saopćenju navode da se, prvog dana boravka u New Yorku u utorak, Crnadak na marginama zasjedanja Generalne skuopštine sastao sa Thomasom Gremingerom, generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE). Crnadak je tom prilikom istakao posvećenost BiH punom poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a i dodao da je opredijeljena da unaprijedi saradnju i aktivnosti unutar OSCE-a.

Razgovarano je o radu i aktivnostima nedavno uspostavljenog OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koji je otvorio Izbornu promatračku misiju za opšte izbore u BiH zakazane za 7. oktobar ove godine sa ciljem da se utvrdi da li su izbori provedeni u saglasnosti s obavezama OSCE-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom.

U nastavku aktivnosti, Crnadak se sastao sa Michele Coninsx, izvršnom direktoricom Komiteta za borbu protiv terorizma (CTED). Na sastanku su razmijenjeni stavovi i mišljenja o trenutnim terorističkim prijetnjama i izazovima, preventivnim mjerama, te radu komiteta i UN-a u cjelini u adresiranju ovih pitanja.

Crnadak je sagovornicu informisao o situaciji u BiH kada je u pitanju suzbijanje terorizma naglasivši da je usvojena i već se provodi Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015-2020. godina, te i da su sve nadležne institucije i agencije u BiH temeljem ove Strategije izradile vlastite akcione planove i aktivno rade na implementaciji.

Crnadak je prvi dan učešća u zasjedanju GS UN-a okončao učešćem u programu posvećenom kampanji za borbu protiv svih oblika antisemitizma, koji je iniciran od strane stalnih misija Izraela, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, zaključuju iz Ministarstva.

Vezani članci

MINHEN Stoltenberg o BiH: Spremni smo prihvatiti ... Drugog dana Minhenske sigurnosne konferencije Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prisustvovao je panelu u kojem su učestvovali njema...
Sutra prijevremeni izbori: Građani biraju devet na... Za sutra su zakazani prijevremeni izbori za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike opština Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domalje...
Bijedić: Damir Nikšić je sa 22 godine života u nap... Predsjednik tuzlanskog Kantonalnog odbora SDP-a, Enver Bijedić, našao se posljednjih dana između dijametralno suprotstavljenih zahtijeva partijske c...
Reis Kavazović: Ovo je istina o ukopu žrtava genoc... Nakon tvrdnji u nekim medijima o tome kako je „rukovodstvo IZ predlagalo da se žrtve Genocida ukopaju u Kladnju“ - svoje svjedočenje o tim događajima ...