Daleki svjetovi: Po prvi put otkrivene planete izvan naše galaksije

137
Ilustracija

Astrofizičari su prvi put otkrili planete izvan naše galaksije. Mjerenjem astronomskog fenomena zvanog microlensing, naučnici su uspjeli identificirati grupu dalekih svjetova koristeći podatke iz NASA-inog Chandra X-ray opservatorija, prenosi britanski Independent.

Novootkrivene planete variraju u veličini, neke su poput Mjeseca, neke kao Jupiter, a galaksija im je 3,8 milijardi svjetlosnih godina daleko od naše.

“Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog otkrića. Ovo je prvi put da je neko otkrio planete izvan naše galaksije”, rekao je profesor Xinyu Dai, astrofizičar na Univerzitetu u Oklahomi.

Rezultate su u žurnalu The Astrophysical objavili profesor Dai i njegov kolega dr. Eduardo Guerras.

Analiza microlensinga, koja koristi svjetlost udaljenih nebeskih tijela kao što su zvijezde i kvazari, jedina je poznata metoda kojom se mogu identificirati planete na tako dalekim udaljenostima.

“Ova galaksija nalazi se 3,8 milijardi svjetlosnih godina daleko, i nema nikakve šanse da se ove planete mogu direktno posmatrati, čak ni s najboljim teleskopom. Međutim, možemo ih proučavati, otkriti da postoje i znati njihovu masu”, rekao je Dai.

(M. I.)