I dalje najozbiljniji kupci Turci: Nije pitanje hoće li i kada biti prodat BH Telecom, već ko će od pojedinca iz SDA i SDP pokupiti kajmak

497

Prodaja BH Telecoma o čemu se govori već godinama, gotova je stvar, samo je pitanje vremena kada će se to i dogoditi. Teren je pripremljen, potencijalni kupci čekaju, ali premijer Fadil Novalić, ljudi iz njegovog kabineta i odabrana ekipa iz SDA koja rukovodi cijelom operacijom su procijenili da nije baš pametno odraditi ovaj posao u predizbornim mjesecima.

U realizaciji “paklenog” plana pojavili su se, međutim, problemi na koje “prodavači” nisu računali ili su mislili da su ih u međuvremenu riješili.

U međusobnom sukobu su Sindikat BH Telecoma i Vlada Federacije BiH, ima određenih trvenja i unutar samog Sindikata, a na relaciji direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović i Novalićeva Vlada sukob se dodatno intenzivirao.

Pitanje, dakle, nije hoće li biti prodaje, već kada tačno i ko će od političkih faca pokupiti kajmak. Otvorili su se, pored starih, i mnogi novi apetiti. U današnjem saopštenju Vlade FBiH u kojem se odbacuju sve optužbe Sindikata BH Telecoma, spomenut je i SDP, što nedvojbeno upućuje na zaključak da se ni “stari koalicioni partneri” SDA neće odreći svog dijela kolača, te da su se umiješali u priču o prodaji ove “zlatne koke”. I u vrijeme Vlade Nermina Nikšića priča o prodaji BH Telecoma bila je itekako aktuelna, ali su tada bili partneri u vlasti sa SDA i bilo je lakše trgovati i sklapati politički profitabilne dogovore.

Na sjednici održanoj u januaru 2016. godine, Federalna vlada dala je saglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2016. godinu.

Na osnovu Reformske agende Planom privatizacije za 2016. godinu predviđena je i priprema za prodaju dijela kapitala telekom operatera, odnosno priprema za eventualnu privatizaciju BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar.

U februaru 2017. godine Vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u vezi sa preuzetim obavezama iz Pisma namjere koje je potpisala Vlada Federacije BiH i obavezala se da će u konsultacijama s Grupom Svjetske banke i EBRD-om završiti finansijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za BH Telecom d.d. Sarajevo.

– Ova obaveza predstavlja strukturalnu odrednicu. U cilju primjene ove obaveze, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija navodi da će BH Telecom d.d. Sarajevo biti kontaktiran od strane ovih finansijskih institucija radi potpisivanja Ugovora o povjerljivosti, kako bi bio osiguran pristup relevantnim podacima. Slična procjena će uslijediti i u JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar – saopćeno je tada iz Vlade FBiH.

U Pismu namjere MMF-u između ostalog piše:

-Ponovo ćemo započeti proces privatizacije u Federaciji BiH kako bismo pomogli unapređenje ekonomskog upravljanja i konkurencije, te smanjili rizik za javne finansije.  U skladu sa planom Agencije za privatizaciju Federacije BiH, pristupit ćemo rješavanju statusa preostalih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih preduzeća bilo putem restrukturiranja i eventualne privatizacije održivih preduzeća, ili stečaja/likvidacije onih preduzeća koja se ocijene kao neodrživa.

U okviru ovog procesa, Vlada Federacije BiH će, u konsultacijama sa Grupom Svjetske banke ili EBRD-om, završiti finansijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti (due diligence) za preduzeća BH Telecom i HT Mostar do kraja oktobra 2016. godine (strukturalna odrednica), i razgovarati će o mogućnostima i modalitetima povećanja profitabilnosti ovih preduzeća kroz unapređenje korporativnog upravljanja ili prodajom dionica.

Foto: Patria

Novinska agencija Patria, prošle godine u februaru pisala je da je Vlada FBiH bez znanja direktora BH Telecoma Mirsada Zaimovića uradila svoj izvještaj o poslovanju ove kompanije u kojem je izneseno da su u prošloj godini zabilježeni najlošiji poslovni rezultati od 2010. godine.

Vlada u svom izvještaju tvrdi da je zabilježen pad vrijednosti udjela Vlade u 2016. za čak 250 miliona KM, a to će se nastaviti ukoliko Uprava nastavi loše upravljati BH Telecomom.

Novalićevoj Vladi posebno je zasmetalo što Uprava BH Telecoma odbija saradnju sa strateškim partnerima koje je Vlada delegirala te se navodi primjer Turkcella.

– BH Telecom ima vrlo lošu poziciju u odnosu na konkurenciju, jako nizak nivo produktivnosti u odnosu na prosjek u Jugoistočnoj Evropi.

Upravo taj izvješaj je temelj za prodaju BH Telecoma. Prodaji se žestoko protivi Zaimović te je stoga u sukobu sa Novalićem i ekipom, a sada se umiješao i Sindikat.

Hurtićeva izjava 

Nedavno je Zlatko Hurtić, Novalićev savjetnik izjavio je da Vlada ne razmišlja o prodaji BH Telecoma u ovom mandatu, iako je njegov osobni stav, kako je rekao, da u BH Telecom treba uvesti novog vlasnika.

Dovoljno rečeno. U ovom mandate nema prodaje, jer se radi o predizbornom periodu. Sve je pripremljeno, samo se čeka pogodan tajming.

Turkcell odavno mjerka BH Telecom

Turska telekomunikaciona kompanija Turkcell zainteresovana je za kupovinu BH Telecoma, informacija je objavljena u novembru 2012. godine na portalu Bussines New Europe.

Turkcell je vodeći operater mobilne telefonije u Turskoj, sa sjedištem u Istanbulu.