Dan iz pakla: Nama, roditeljima djece sa poteškoćama političari su poručili, marš iz ove zemlje, ona nije za vas!

5620

Piše: Aida HRNJIĆ

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, jučer su imali dan iz pakla, jer su im bh. vlasti poručile da ne žele učiniti ništa za njihovu djecu.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine jučer je oborena inicijativa zastupnice Maje Gasal – Vražalica, koja je istu podnijela u martu prošle godine nakon pogibje 10-godišnjeg dječaka Konstantina Stijepića na Majevici kod Lopara, te imala i obećanje resornog ministra Ministarstva civilnih poslova BiH da će budžet za GPS narukvice biti obezbjeđen.

-Nisu to bila dodatna sredstva iz budžeta kaže Maja Gasal, već sam predložila da od već obezbijeđenih grantskih sredstava za kulturu od 3 miliona izdvoji se 200.000 KM, te predlažem da sektor za zdravstvo raspiše javni konkurs za NVO koje se bave djecom i osobama sa poteškoćama, kao što radi i sektor za kulturu. Nakon sprovedene procedure taj NVO koji bi prošao na konkursu bi pristupio nabavljanju. No, zastupnicima iz SDA i HDZ dijeca i osobe sa poteškoćama nisu ni na pameti, kao ni njihovi problemi“

Sraman je ovo potez vladajućih stranaka kojim direktno ugrožavaju živote osoba sa autizmom i poteškoćama u razvoju i svojim bahatim ponašanjem pokazuju da su svrha samima sebi u stolicama u kojima sjede.

Da „stvar“ bude jasna, šta su nama namijenili naši vladajući opisuje i činjenica gdje su jučer na federalnom nivou odbijeni svi amandmani ljevice, a među njima su; finansiranje Roditeljske kuće, obrazovanje djece sa poteškoćama, RVI paraplegičari…

Zastupnik iz DF BiH Dževad Adžem je podnio inicijativu o izdvajanju sredstava za obrazovanje djece sa autizmom u iznosu od 200.000 KM, njegova kolegica Amra Kunovac inicijativu za sistemsko budžetiranje Roditeljske kuće itd. Svi amandmani su oboreni i pali zbog sile i bahatosti Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice koje teroriziraju najranjivije skupine u našem društvu! Za nas i našu djecu su namjenili aparthejd, dok svoju školuju po svjetskim Univerzitetima, a cilj im je zajednički- potpuna izolacija iz društva djece sa poteškoćama u razvoju, bolesne djece i osoba sa invaliditetom.

Sve ovo se jučer dešavalo „iza paravana“ izjavama o kraljicama Balkana posjetama, čekanjima na aerodromu, i slično. I dok su vijesti ovog tipa zamagljivale pogled građana, u državnom i federalnom Parlamentu se vodila prava bitka čiji je ishod potpuni debakl prava, pravde i demokratije. Samo kad se sjetim one sramne CIN-ove priče o naknadama za odvojeni život, o hitnom povećanju istih, o stanovima i svemu što naše parlamentarce „sljeduje“ po zakonu  dođe mi da vrištim i zamišljam se kao dinosaurus kako idem dole i lomim zgrade, urede, agencije, i sve izmišljene institucije koje su tu zarad njih, nikako za nas. Oni su to jučer jasno rekli. Nama roditeljijma djece sa poteškoćama u razvoju bukvalno poručili „Marš iz ove zemlje, ona nije za vas“!

Mi građani ove države, ovog entiteta, plaćamo poreze, punimo budžet, i činimo to isključivo zarad njih, jer oni su kao pijavice u sistemu i sisaju život iz napaćenog naroda. Njima ništa ne fali jer su preko 20 godina tu gdje jesu i obezbijedili su i svoju praunučad.

Sram vas bilo vladajuća koalicijo, na čijoj se to djeci iživljavate?

Šta za svoju očekujete