Riječ halva potiče iz arapskog jezika i znači slatkiš. Iako porijeklo vuče s Bliskog istoka, halva koja se pravi od pšeničnog brašna već stoljećima je tradicionalna bosanska poslastica. Postoji nekoliko vrsta halve: ćeten-halva, tahan-halva, kos-halva itd.
Ova ukusna poslastica obično se pravi uoči Bajrama, ramazana ili nekog drugog praznika, a za njenu pripremu potrebna su vam samo četiri sastojka brašno, ulje (ili maslac), šećer i voda.
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu:
čaša ulja
dvije čaše brašna
malo maslaca
Za agdu:
jedna čaša šećera
dvije čaše vode
možete dodati i kašiku meda
Način pripreme:
U veću tavu stavite ulje, ostavite da se dobro zagrije. Potom dodajte brašno. Smanjite vatru. Brašno pržite polako sve dok ne dobije karamel ili svijetlo smeđu boju ( u zavisnosti kako volite). Miješate ga drvenom kašikom kako ne bi zagorjelo.
Kada ispržite brašno, polako dodajte agdu (prokuhajte vodu, šećer i kašiku meda). Miješajte. Nemojte dodati cijelu agdu odjednom. Kada halva upije agdu tako da se odvaja od varjače halva je gotova i možete je servirati.
Obično se servira tako što se smjesa vadi kašikom i reda u krug, ali vi možete koristiti i lopaticu za vađenje sladoleda i tako dobiti lijepe kugle. Halvu možete dekorisati kristalnim šećerom ili mljevenim orasima.