Danas za desert pripremite halvu, tradicionalnu bosansku poslasticu

Preporučujemo

Riječ halva potiče iz arapskog jezika i znači slatkiš. Iako porijeklo vuče s Bliskog istoka, halva koja se pravi od pšeničnog brašna već stoljećima je tradicionalna bosanska poslastica. Postoji nekoliko vrsta halve: ćeten-halva, tahan-halva, kos-halva itd.

Ova ukusna poslastica obično se pravi uoči Bajrama, ramazana ili nekog drugog praznika, a za njenu pripremu potrebna su vam samo četiri sastojka brašno, ulje (ili maslac), šećer i voda.

- -

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu:

čaša ulja
dvije čaše brašna
malo maslaca

Za agdu:

jedna čaša šećera
dvije čaše vode
možete dodati i kašiku meda

- -

Način pripreme:

U veću tavu stavite ulje, ostavite da se dobro zagrije. Potom dodajte brašno. Smanjite vatru. Brašno pržite polako sve dok ne dobije karamel ili svijetlo smeđu boju ( u zavisnosti kako volite). Miješate ga drvenom kašikom kako ne bi zagorjelo.

Kada ispržite brašno, polako dodajte agdu (prokuhajte vodu, šećer i kašiku meda). Miješajte. Nemojte dodati cijelu agdu odjednom. Kada halva upije agdu tako da se odvaja od varjače halva je gotova i možete je servirati.

Obično se servira tako što se smjesa vadi kašikom i reda u krug, ali vi možete koristiti i lopaticu za vađenje sladoleda i tako dobiti lijepe kugle. Halvu možete dekorisati kristalnim šećerom ili mljevenim orasima.

Najnovije

Ubistvo u Banja Luci, policija uhapsila muškarca

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, idenfikovali su i lišili slobode lice D.R. iz Banjaluke, zbog postojanja osnova sumnje da...