Dani Općine Stari Grad Sarajevo: Učesnici javne rasprave Jusuf Arifagić, Rusmir Mahmutćehajić i Anto Marković

55

Centar za tehnologije i ekonomski razvoj Međunarodnog foruma Bosna, u okviru programa Dani Općine Stari Grad Sarajevo i Četvrte međunarodne konferencije Sarajevo i svijet, organizirat će javnu raspravu Sarajevo i bosansko poduzetništvo. Rasprava bit će održana 15. maja (utorak) 2018. godine, s početkom u 19:00 sati, u Velikoj sali Općine Stari Grad Sarajevo.

Sarajevo je i faktičko i simboličko središte svega bosanskohercegovačkog. Ali i faktičnost i simboličnost tog izobličena je u vladajućim mentalitetima i političkim suprotstavljenostima. Za svakog bosanskohercegovačkog čovjeka, zabrinutog za budućnost, važno je pitanje: Kako osvijestiti i operacionalizirati ulogu Sarajeva u artikuliranju vizije bosanskohercegovačke političke, kulturne i ekonomske budućnosti. O tome pitanju raspravljat će sudionici s neosporivim životnim iskustvima u bosanskoj cjelovitosti i njenim zapriječenostima: Jusuf Arifagić (Kozarac), Sead Džafić (Kalesija), Rusmir Mahmutćehajić (Sarajevo), Anto Marković (Srebrenik).

Jusuf Arifagić je poduzetnik i uvjerljivi vizionar poželjne bosanske budućnosti. Znanja i sredstva stečena u Norveškoj uložio je u farmu crvenih norveških krava, izgrađenu u skladu s vrhunskim tehnološkim zahtjevima i s perspektivom ubrzanog razvoja. Svojim pothvatom dokazuje mogućnost transfera znanja i tehnologije u Bosnu i njihovog razvoja u skladu s najstrožijim svjetskim kriterijima.

Sead Džafić je uspješan poduzetnik u metaloprerađivačkoj industriji i načelnik Općine Kalesija. Svojim poduzetničkim radom uključen je u glavne tokove tehnološkog razvoja. Uz to, zagovornik je rekonstrukcije sadašnjih odnosa politike i ekonomskog razvoja.

Rusmir Mahmutćehajić je univerzitetski profesor, istraživač i pisac o složenim pitanjima pluralnih društava. Zagovornik je novih tumačenja bosanske religijske pluralnosti kao komparativne prednosti u nastojanjima za bolju budućnost svijeta.

Anto Marković je poduzetnik i zastupnik u Općinskom vijeću Srebrenika. Poduzetnička iskustva stekao je u brojnim projektima u Bosni i Sloveniji. Zagovornik je novih političkih, kulturnih i ekonomskih otvaranja u bosanskohercegovačkom društvu i državi.

Raspravu će moderirati Kadrija Hodžić, univerzitetski profesor i stručnjak za pitanja ekonomskog razvoja i društvene tranzicije.

Vezani članci

AFERA SELEFIJE Ispovijest bivšeg saradnika SOA: T... „Jutro. Slušaj me. Najbolje bi bilo da sada ne pričamo s obzirom da si u društvu. Sljedeći tjedan ćeš jedan dan doći do Krapine ili gdje već, pa ćemo ...
“Direktor RAK-a se miješa u posao Konkurenci... Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač, optužio je kompaniju Mtel za monopol nad komunikacijskim tržištem, a bez ...
VIDEO Presuda Karadžiću: Materijalna šteta u ratu... Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu procijenio je da je ukupna materijalna šteta nastala tokom rata u Bosni ...
HAG Bivša istražiteljica Nevenka Tromp: “Mo... Pred konačnu pravosnažnu presudu Karadžiću Nevenka Tromp, bivša istražiteljica u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, za DW pojašnjava zbog čega bi pravno...