Delegacija EU: BiH nije posvećena borbi protiv kriminala, upitan sporazum s EUROPOL-om

24

Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, u suglasju sa šefovima misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini dala je zajedničku izjavu o zastoju saradnje BiH sa EUROPOL-om.

– Bosna i Hercegovina do sada nije odredila nacionalnu kontakt tačku (NKT) za saradnju sa EUROPOL-om. Neuspostavljanje NKT-a ima nekoliko ozbiljnih posljedica za BiH i njene građane. Podrivanje saradnje sa EUROPOL-om će se odraziti na sigurnost BiH i njenih građana.

Višesedmičnim odlaganjem rasprave o NKT-u, Vijeće ministara propustilo je važnu priliku da uspostavi nacionalnu kontakt tačku.

U operativnom smislu, bez funkcionalne nacionalne kontakt tačke, vlasti u BiH će imati znatno manje pristupa osjetljivim informacijama o kriminalcima kroz EUROPOL-ovu sigurnu komunikacijsku platformu o kriminalu. Osim toga, BiH ne može slati svoje oficire za vezu u EUROPOL-ovo sjedište, niti dobiti EUROPOL-ovog oficira za vezu u zemlji.

Ovo uporno kršenje sporazuma sa EUROPOL-om moglo bi dovesti do privremene obustave primjene Sporazuma – što se nikada nije dogodilo ni sa jednom drugom zemljom.

Politički, ovo veoma utiče na kredibilitet posvećenosti Bosne i Hercegovine borbi protiv teških oblika kriminala i organizovanog kriminala, te jačanja vladavine prava, a posebno u pogledu Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

U proteklih nekoliko mjeseci smo vidjeli da vlasti osporavaju nadležnosti i procedure za imenovanje NKT-a. Nedavni primjer usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku pokazuje da ukoliko postoji politička volja, moguće je pronaći i rješenje.

EU podržava sve relevantne institucije i političke stranke da poduzmu neophodne korake za uspostavljanje NKT-a prije isteka roka.”

Vezani članci

POZOVITE 17006 Taši nedostaje još 24.000 KM da ... Za malu Tamaru do ovog momenta prikupili smo oko 30.000 KM, a potrebno je oko 54.000 KM. Broj 17006 aktivan je za malu Tašu do kraja mjeseca pa ćemo z...
Efendić i Imamović o jačanju uloge lokalne samoupr... Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao sa načelnikom Semirom Efendićem. Tom prilikom razgova...
Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...