Delegacija EU u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice: Seminar o inkluziji Roma u našoj zemlji

197
Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, danas je u Sarajevu organizovala seminar o inkluziji Roma u našoj zemlji, javila je BHRT.

Seminar će biti prilika da se razmotri ostvareni napredak u pogledu provedbe dogovorenih operativnih zaključaka s posljednjeg seminara o inkluziji Roma koji je održan u junu 2015. godine, kao i za razgovor o konkretnim mjerama za poboljšanje socijalne inkluzije Roma u BiH.

Rasprava će biti fokusirana na međusektorska pitanja i upis u matične knjige, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna pitanja i zdravstvenu zaštitu.

Seminarom će kopredsjedavati savjetnica za romska pitanja pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Marta Garsija (Garcia) Fidalgo i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), predsjedavajući Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić i voditelj tima projekta za integraciju Roma 2020 pri Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) Orhan Husein.

Na seminaru će učestvovati i predstavnici lokalnih vlasti, te nevladinih i međunarodnih organizacija, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

(Index.ba)

Vezani članci

Mirni protesti: Danas u Sarajevo stižu krajiški na... U Sarajevu će se danas pred zgradom Institucija Bosne i Hercegovine održati mirni protest načelnika i vijećnika Unsko-sanskog kantona.  Protesti su n...
Pripremite kanister: Gdje danas neće biti vode u S... Danas će zbog popravke  kvarova na vodovodnoj mreži dolaziti do poremećaja u vodosnabdijevanju  u dijelovima sljedećih naselja: Turkušići, Mojmilo brd...
Sarajlije probudio zemljotres Područje Sarajeva jutros je oko 7.30 sati potresao slabiji zemljotres, potvrđeno je za N1 iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Radi se o slabijem...
Skupština Kongresa Bošnjaka svijeta: Šansa za inte... Danas se u Sarajevu održava Skupština Kongresa Bošnjaka svijeta, kojoj prisustvuju delegati iz Amerike, Australije, Azije i Evrope. Predsjednik KBS Az...