Delegacija EU u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice: Seminar o inkluziji Roma u našoj zemlji

97
Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, danas je u Sarajevu organizovala seminar o inkluziji Roma u našoj zemlji, javila je BHRT.

Seminar će biti prilika da se razmotri ostvareni napredak u pogledu provedbe dogovorenih operativnih zaključaka s posljednjeg seminara o inkluziji Roma koji je održan u junu 2015. godine, kao i za razgovor o konkretnim mjerama za poboljšanje socijalne inkluzije Roma u BiH.

Rasprava će biti fokusirana na međusektorska pitanja i upis u matične knjige, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje, socijalna pitanja i zdravstvenu zaštitu.

Seminarom će kopredsjedavati savjetnica za romska pitanja pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Marta Garsija (Garcia) Fidalgo i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

U uvodnom dijelu prisutnima se obratio i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), predsjedavajući Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić i voditelj tima projekta za integraciju Roma 2020 pri Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) Orhan Husein.

Na seminaru će učestvovati i predstavnici lokalnih vlasti, te nevladinih i međunarodnih organizacija, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

(Index.ba)

Vezani članci

U Sarajevu otvoren prvi Food Outlet u BiH U Sarajevu je juče otvoren prvi Food Outlet u BiH "Yumm Food", u kojem je moguće pronaći različite proizvode po cijenama jeftinijim i preko 50 posto. ...
Ministri vanjskih poslova regije u Sarajevu poruči... Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), koji su učestvovali na današnjem sastanku u Sarajevu, potvrdili su posvećenost jačoj regionalnoj sar...
FOTO U Sarajevu počeo sastanak ministara vanjskih ... Počeo je sastanak koji je danas u Sarajevu okupio ministre vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), javlja Anadolija. Glavne teme sastanka su Strateg...
Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana u Saraj... Šefovi diplomatija Zapadnobalkanske šestorke koju čine Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija sastaju se danas u Sarajevu a glavna tema...