Delegacija iz RS-a ni ove godine ne ide u Dobrovoljačku ulicu

29

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Savanović potvrdio je danas da delegacija iz tog bh. entiteta ni ove godine neće na mjestu događaja, u nekadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, obilježiti stradanje pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA), 3. maja 1992. godine.

Odbor Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, kojim predsjedava Savanović, odlučio je, kaže, da se godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici obilježi 3. maja ove godine u Istočnom Sarajevu, odnosno Miljevićima.

Savanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je razlog zbog kojeg ni ove godine ne idu u Sarajevo to što su kantonalne vlasti “odbile da daju dozvolu da se u Dobrovoljačkoj podigne spomen-ploča stradalim, kao i da je policija i ranijih godina taj skup proglašavala događajem visokog rizika”.

Da bi, kako navodi, izbjegli takve situacije i moguće provokacije, donijeli su ponovo odluku o obilježavanju samo u Miljevićima.

-Kantonalne vlasti nisu nam dozolile da postavimo spomen-obilježje s imenima stradalih i po hrišćanskim običajima ne možemo adekvatno vršiti pravoslavni vjerski obred na tom mjestu u Dobrovoljačkoj. Sve dok nam to ne dozvole, nećemo ići u Sarajevo – ustvrdio je Savanović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je istakao i da 1992. “nije poštovan dogovor” o povlačenju JNA iz Sarajeva te da su “ničim izazvani napadnuti i ubijeni vojnici koji su bili na odsluženju vojnog roka, te oficiri“.

U bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, proteklih godina, sa cvijećem i vijencima, okupljali su se članovi porodica stradalih i delegacija iz RS-a da bi obilježavali godišnjicu stradanja vojnika JNA.

Lani je taj skup, ipak, održan u Istočnom Sarajevu, piše Oslobođenje.

Vezani članci

Svjetski mediji o presudi Karadžiću: “Odgovo... Najrelevantniji svjetski mediji prenijeli su informaciju o doživotnoj zatvorskoj kazni, na koju je danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za k...
SDA: Potvrđena istina o genocidu i zaslužena doživ... Pravosnažna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti, saopćeno je iz SDA, ima historijski značaj i nosi poru...
Ništa novog u reakcijama iz RS: Neutemeljena i ska... Srpska demokratska stranka presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, kao i prethodnu koja je izrečena u prvostepenom postupku, smatra neutemeljenom...
Komšićeva reakcija: Presuda genocidnom projektu st... Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarisao je današnji ishod izricanja pravosnažne presude Radovanu Kara...