Dijeta modernog doba – bez glutena

18

Da li znate da bezglutenska ishrana može pomoći ako se osjećate generalno loše?

Možda ste malaksali, često depresivni i mučite muku sa kilogramima ? Gluten može biti uzrok ovih problema. Posljednjih godina sve češće pričamo o glutenu. Bezglutenska ishrana se često smatra ishranom bogataša.

Celijakija je veoma ozbiljno autoimuno oboljenje, koje se dugo i teško dijagnostikuje, a broj alergičnih na pšenicu iz godine u godinu sve je veći. Njima se, tek onda, priključuju osobe čiji organizam reaguje blažim simptomima u kontaktu sa glutenom.

Šta je u stvari gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u pojedinim žitaricama.

Zbog svoje ljepljive teksture, gluten daje tijestu elastičnost, a zbog jedne od glavnih karakteristika – držanja oblika tijesta, rukovanje sa brašnom u kojima gluten izostaje, veoma je komplikovano.

Žitarica koju najviše upotrebljavamo u ishrani i koja se odmah povezuje sa glutenom je – pšenica. Međutim, postoje i žitarice koje se rijetko koriste, a koje takođe sadrže gluten. To su raž i ječam, a za njima i sve popularnije žitarice: spelta i kamut.

Ovas je po prirodi bezglutenska žitarica, ali kako se uglavnom obrađuje sa pšenicom, dolazi do unakrsne kontaminacije, tako da se ovas, iako sadrži protein sličan glutenu- avenin, uglavnom posmatra kao glutenska žitarica. Rijtko gde u prehrambenoj industriji i može da se nađe ovas iz kojeg je izolovan gluten.

Gdje se nalazi gluten ?

Hljeb, keks, krekeri, svi pekarski proizvodi, proizvodi koji sadrže ječmeni slad (korn-fleks), ovas i pivo.

Zdravim osobama gluten nije opasnost, iako može biti smetnja, ali intolerantnima može da bude.

Veći problem su skriveni simptomi, koji su česti kad je celijakija u pitanju. Oštećenje crijevnih resica i pojava drugih, često autoimunih bolesti je najveći problem osoba oboljelih od celijakije. Međutim, kada se na vrijeme dijagnostikuje, osobe sa celijakijom mogu biti potpuno zdrave. Jedino važno je izbjegavanje glutena u ishrani.