Centralna banka BiH: Direktna strana ulaganja prošle godine 758 miliona KM

124

Preliminarni podaci Centralne banke BiH pokazuju da direktna strana ulaganja za prošlu godinu iznose 758.400.000 KM, što je više za 57,3 posto nego 2016. godine, saopšteno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

– Kad se uzme u obzir činjenica da su u novembru 2017. posredstvom Agencije pronađeni i investitori sa kojima su nakon višemjesečnih pregovora potpisani početni dokumenti o realizaciji investicije u TE Kamengrad-Sanski Most u visini od oko 1.500.000.000 KM, to prošlu godinu svrstava u jednu od najuspješnijih na planu privlačenja stranih investicija u BiH, ističe se u saopštenju FIPA.

Iz ove Agencije ističu da ovakav pozitivan trend rasta priliva direktnih stranih investicija očekuju i u narednom periodu.

Da bi se direktne strane investicije u BiH počele izražavati u milijardama maraka, potrebno je da Vijeće ministara BiH finansira i sprovede reklamnu kampanju Invest in BiH u vodećim svjetskim medijima, smatraju u toj agenciji.

Također, kako je navedeno potrebno je uvesti poticaje stranim investitorima za svako novootvoreno radno mjesto, onako kako su to uradile skoro sve zemlje u regionu, piše Oslobođenje.

– Rast priliva stranih investicija pokazuje da su provedene mjere iz Reformske agende dovele do dinamike ekonomskog rasta, uključujući i rast izvoza, te da su nadležne vlasti uložile velike napore kako bi se postigao ovaj rezultat. Rast ekonomskih indikatora u BiH, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za građane, dodatno ohrabruje i motiviše da se nastavi raditi na provođenju ekonomskih reformi u zemlji, koje su neophodne ukoliko se želi nastaviti s rastom. Ovome je potrebno dodati da je za nastavak poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji potreban još snažniji rad na njenoj promociji u inostranstvu s ciljem privlačenja novih stranih investicija, saopćili su iz FIPA dodajući da računaju na snažniji angažman ekonomske diplomatije BiH na ovom polju.

Vezani članci

Mehmedović: Čovićeva “opsjednutost vlašću... Dragan Čović je sastanak HNS-a održao u Uredu člana Predsjedništva BiH koji je brže - bolje preimenovao u Ured HNS-a i ta činjenica sama govori ko j...
Tursko tužilaštvo traži najstrože kazne za FETO pu... Tužilaštvo u Ankari zatražilo je otežane doživotne zatvorske kazne za organizatore i rukovodioce pokušaja državnog udara u Turskoj, kojeg je u noći 15...
Šarović: Uvođenjem carinskih barijera Prištine nar... Uvođenjem carinskih barijera Prištine na robu iz BiH i Srbije nije narušena samo trgovina nego i stabilnost regiona jer ovakvi, nesmotreni politički p...
Australian Open: Đoković pobjedio Medvedeva i proš... Prvi reket svijeta Novak Đoković savladao je ruskog tenisera Daniila Medvedeva i plasirao se u četvrtfinale Australian Opena, javlja Anadolu Agency (A...