Direktor Agencije za lijekove BiH bez odobrenja komisije registrovao sporne lijekove iz Rusije

38

Sporni biosimilar lijekovi iz Rusije i pored toga što njihovu registraciju u BiH nije odobrila nadležna komisija u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva ipak će biti registrovana u našoj zemlji.

Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak obavijestio je javnost, da iako jučer nije došlo do približavanje stavova između dvije strane, on je odlučio da izda dozvolu za registrovanje ovih lijekova.

Kaže i kako je prije donošenja odluka uzeo u obzir sve stavove, kao i ekspertsko mišljenje koje je, kako kaže, nedvosmisleno pozitivno.

“Budući da se ovo pitanje politiziralo, po mom mišljenju bez ikakvog osnova, jer se u pozadini nalazi borba za tržište, želim ovom prilikom da javnosti ukažem na sljedeće – možete biti mirni što se ove teme tiče, jer su lijekovi ušli u sistem i biće praćeni kako struka i zakoni nalažu”, naveo je Zolak.

Problem registracije spornih lijekova iz Rusije posebno glasno je istisalo Udruženje inovativnih proizvođača koje je isticalo da pomenuti lijekovi nisu registrovani ni u jednoj zemlji u regiji, ali i da direktor nema zakonska ovlaštenja da bez većinske odluke Komisije za lijekove izda rješenje o registraciji.

Zadnjih mjeseci ova tema podijelila je po entitetskoj liniji članstvo Komisije za lijekove, a oglašavao se i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ana Petrović, predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL)naglašava da ovi lijekovi nisu prisutni niti su dio terapija niti u jednoj zemlji regije ni EU. Također, prisustvo i uvođenje ovakvih lijekova u terapijske protokole zahtijeva i dobro razvijen sistem nadzora nad neželjenim učincima lijeka i njegovo praćenje, za koji trenutno Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nema odgovarajućih kapaciteta.

(Klix)