Direktor BH – Gasa: Vlada KS za predsjednika nadzornog odbora Sarajevogasa postavila je osobu koja je uništila gasnu privredu

141

Zvorničko postrojenje kompanije Gas promet 1. oktobra obustavilo je transport plina prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu. Naveli su da je do ovoga došlo zato što BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu.

Prije dva dana BH-Gas i Gas promet su nakon višesatnog sastanka potpisali Ugovor o transportu plina Federacije Bosne i Hercegovine, čime su stvoreni uslovi da se odblokira gasovod prema Sarajevu.

U izjavi koju je za Hayat dao direktor BH-Gasa Jasmin Salkić istakao je da je politike bilo u prvom mahu dogovora za nastavak isporuke gasa Sarajevu, čim je politika stala sa strane, dogovor je vrlo brzo pao.
-Politika se vuče od 2015. godine kada je BH-Gas upravljao mjeračima na Zvorniku. Prijašnja vlada gospodina Nikšića i bivšeg direktora Mirze Sendijarevića nije ništa poduzela i zaštitila imovinu BH Gasa i dovela vladu Federacije, mene kao direktora i resornog ministra u situaciju da morate na drugačiji način pregovarati. Sad kad smo napravili priču za tri godine, riješili sve finansijske probleme između kompanija koje rade u gasnom sistemu i doveli uredno snadbijevanje, dobijam informaciju zadnjih dana da je osoba koja je uništila gasnu privredu ova Vlada KS imenovala za predsjednika Nadzornog odbora Sarajevogasa,-kazao je Salkić.
Podsjećamo 2013. godine BH-Gas počinje uzimati kredite kada su Adnan Kreso i Mirza Sendijarević, SDP-ovi ljudi, postavljeni za direktore BH-Gasa da bi se plaćale obaveze prema Gazpromu i da bi se dijelile plaće. Za to je vrijeme plaćena kamata bankama i Gazpromu zbog zakašnjelog plaćanja negdje oko četiri miliona maraka.
Akutelni direktor Salkić postavlja pitanje  zašto je bivša uprava preko četiri miliona maraka poklonila Gazpromu i bankama?
Da li Sarajevogas čeka sudbina BH – Gasa u vrijeme kada je Sendijarević bio direktor?
(Index.ba)