Direktorica CIA-e putuje u posjetu Turskoj zbog ubistva Khashoggija

22

Direktorica američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Gina Haspel putuje u službenu posjetu u Tursku kako bi s tamošnjim zvaničnicima razgovarala o ubistvu novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Više izvora sinoć je potvrdilo da Haspel putuje u Tursku, a ranije je američki predsjednik Donald Trump kazao da su Sjedinjene Američke Države (SAD) u Tursku i Saudijsku Arabiju poslale najviše obavještajne zvaničnike da prikupe informacije o ubistvu Khashoggija.

“Trenutno imam odličnu grupu ljudi u Turskoj i odličnu grupu u Saudijskoj Arabiji. Uskoro ćemo sve znati”, kazao je Trump.

Iz sjedišta CIA-e za AA nisu htjeli potvrditi da je Haspel otputovala u Tursku.

Vijest o njenoj posjeti objavljena je danas kada se očekuje da, shodno najavama, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u parlamentu te zemlje govori o slučaju i objavi rezultate dosadašnje istrage o Khashoggijevom ubistvu.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Turska i Saudijska Arabija formirale su zajedničku radnu grupu koja istražuje taj slučaj. Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Vezani članci

MOSTAR Prijava protiv gradonačelnika Bešlića i sa... Aktivisti mreže nevladinih organizacija Naše društvo podnijeli su krivične prijave protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, načelnika Odjela za fi...
Blazersi trijumfovali, Nurkić opet sjajan Portland Trail Blazersi su stigli do novog trijumfa, ukupno 28. Ovaj put pobijedili su New Orleans Pelicanse rezultatom 112:128. kada su postigli čak...
Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđ... Zbog niskih temperatura ovoga jutra kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda ima na dionicama u višim planinskim predjeli...
Vremenska prognoza za danas Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa mjestimično slabim snijegom, a u Hercegovini bez padavina. Temperature zraka u 07 sati: Bje...