Direktorica CIA-e putuje u posjetu Turskoj zbog ubistva Khashoggija

29

Direktorica američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Gina Haspel putuje u službenu posjetu u Tursku kako bi s tamošnjim zvaničnicima razgovarala o ubistvu novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Više izvora sinoć je potvrdilo da Haspel putuje u Tursku, a ranije je američki predsjednik Donald Trump kazao da su Sjedinjene Američke Države (SAD) u Tursku i Saudijsku Arabiju poslale najviše obavještajne zvaničnike da prikupe informacije o ubistvu Khashoggija.

“Trenutno imam odličnu grupu ljudi u Turskoj i odličnu grupu u Saudijskoj Arabiji. Uskoro ćemo sve znati”, kazao je Trump.

Iz sjedišta CIA-e za AA nisu htjeli potvrditi da je Haspel otputovala u Tursku.

Vijest o njenoj posjeti objavljena je danas kada se očekuje da, shodno najavama, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u parlamentu te zemlje govori o slučaju i objavi rezultate dosadašnje istrage o Khashoggijevom ubistvu.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Turska i Saudijska Arabija formirale su zajedničku radnu grupu koja istražuje taj slučaj. Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.